Współpraca ze słowackimi organizacjami
Praktyki w w Povazskiej Bystricy
Na zaproszenie Burmistrza Puchova, 22 i 23 września 2005 r., delegacja w składzie: Starosta Koniński Stefan Dziamara, Przewodniczący Rady Powiatu Piotr Matyba oraz Henryk Janasek Dyrektor ZSE-U im. F. Chopina w Żychlinie, przebywała z oficjalną wizytą w miejscowości Povazska Bystrica na Słowacji.
Celem wizyty było podsumowanie pobytu na Słowacji uczniów ze Szkół z Żychlina i Sompolna w ramach porozumienia dotyczącego wymiany młodzieży z Powiatu Konińskiego i słowackiego Puchova w zakresie praktyk zawodowych w hotelarstwie i gastronomii.
23 września, podczas spotkania z władzami Puchowa, delegacja z powiatu konińskiego wzięła udział w pokazie umiejętności kulinarnych, przebywającej na praktykach młodzieży z naszych szkół.
Od 4 września czternastoosobowa grupa uczniów z klas o profilach: technikum żywienia i kucharz małej gastronomii zdobywała nowe doświadczenia pracując w restauracji i hotelu Student Zdruzenej Strednej Skoly Hotelowych Sluzieb A Obchodu w Povazskiej Bystricy. Praktyki obejmowały zajęcia w kuchni, części hotelowej oraz na sali restauracyjnej.
Szczególnym zainteresowaniem polskiej młodzieży cieszyły się receptury tradycyjnych słowackich potraw i napojów, sposób ich dekorowania, podawania, a także aranżacja stołów i sali restauracyjnej. Nasza młodzież zdobyła wiele nowych umiejętności, m.in.: w rzeźbieniu owoców i warzyw oraz technik dekorowania tortów i innych rodzajów ciast. Trzy tygodnie praktyk oraz sukcesy osiągane w licznych konkursach, pomogły im uwierzyć we własne siły a nawet odkryć nowe talenty.
Dodatkową atrakcją pobytu naszych uczniów na Słowacji były wędrówki po przepięknych górskich okolicach oraz zwiedzanie wspaniałych zabytków w Puchowie, Nimnicy, Dubnicy, Żylinie oraz Bojnicach. Popołudniowe formy spędzania czasu pozwoliły bliżej poznać kulturę i tradycje słowackich przyjaciół. Dzięki życzliwości, gościnności i sympatii Słowaków, czas praktyk upłynął w niezwykle miłej atmosferze. Przejawy przyjaźni i chęci współpracy bardzo dobrze rokują na przyszłość. Mamy nadzieję na dalszy rozwój kontaktów partnerskich, zwłaszcza w zakresie wymiany młodzieży między naszymi szkołami. Dzięki takim formom współpracy z zagranicznymi partnerami, będziemy mogli zapewnić atrakcyjniejsze formy dokształcania i doskonalenia zawodowego.
Brąz dla młodzieży z SOS-W w Rychwale
W Liptowskim Mikulaszu odbył się w dniach od 21 - 25 marca 2009 r., V Międzynarodowy dziecięcy festiwal - konkurs "Górski Gwiazdozbiór - Dążenie, Fantazja, Wzlot". Międzynarodowa komisja sędziowska składająca się z profesorów akademii tańca, choreografów, artystów i przedstawicieli ministerstw, po trwających trzy dni prezentacjach, przyznała następujące nagrody: miejsce trzecie i brązową statuetkę festiwalu otrzymał Teatr Strefa Cienia reprezentujący Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy w Rychwale, miejsce drugie żeńska grupa DancArt z Portugalii, natomiast złotą statuetkę otrzymała grupa Top Dens z Izraela. Nagroda Grand Prix trafiła do rąk rosyjskiego zespołu - Impulse, którą prowadzi Irina Dynko.
Udział polskiej młodzieży w tym festiwalu był wspaniałą okazją do poznania kultur różnych narodów oraz nawiązania nowych kontaktów z rówieśnikami. Ponadto wszystkim uczestnikom festiwalu zapewniono możliwość poznania walorów turystycznych regionu: zwiedzanie Demianowskich Jaskiń i zabytków Liptowskiego Mikulasza oraz skorzystanie z Termalnego Parku Wodnego - Tatralandia, leżącego w sercu Liptowa w przepięknej scenerii gór, przy północnym brzegu zbiornika wodnego Liptowska Mara, z widokiem na wysokie i niskie Tatry.
Staż zawodowy młodzieży ze Słowacji
Od 2004 r. Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie utrzymuje kontakty partnerskie ze Szkołą Hotelarską z Puchova, które m.in. polegają na międzyszkolnej wymianie młodzieży. Tym razem młodzi Słowacy odwiedzili powiat koniński w związku z udziałem w projekcie pt. "Ryby i ich rola w żywieniu człowieka" realizowanym w ramach unijnego Programu "Leonardo da Vinci".
W ciągu trzech tygodni stażu (od 11 do 28 maja 2010 r.), uczniowie z Puchova poznawali tajniki kuchni regionalnej oraz sposoby przygotowania potraw na bazie ryb morskich i słodkowodnych. Obsługę klienta oraz umiejętności kulinarne doskonalili w konińskich zakładach gastronomicznych: "Hutnik", "Grodzka", "Kresowianka", "Nautia" i "Pałacyk". Odwiedzili także Gospodarstwo Rybackie "ACIPOL" w Gosławicach, w którym zapoznali się z nowoczesną metodą hodowli różnych gatunków ryb a także z procesem ich przetwarzania i konserwowania.
Dodatkowych wrażeń dostarczały młodym Słowakom zajęcia popołudniowe. Poza zwiedzaniem powiatu konińskiego, na ich wycieczkowym szlaku znalazły się także Toruń, Kętrzyn, Olsztyn, Święta Lipka i Mikołajki.