„Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”
Głównym celem projektu jest poprawa konkurencyjności na rynku pracy i zdolności do skutecznego wejścia na rynek pracy 70 uczniów (44K i 26M) oraz uzupełnienie kwalifikacji zawodowych lub kompetencji 6 nauczycieli w okresie do 30.09.2021 r.
Okres realizacji: 1 września 2019 r. do 29 grudnia 2021 r.
Wartość projektu: 603 069,70 zł, w tym dofinansowanie z UE: 542 762,73 zł.
Realizowane działania:
-
Wyposażenie pracowni gastronomicznej i obsługi klienta;
-
Doskonalenie kompetencji i kwalifikacji nauczycieli kształcenia zawodowego poprzez sfinansowanie nauczycielom:
-
studiów podyplomowych z zakresu technologii żywienia (1 nauczyciel) oraz psychodietetyki (1 nauczyciel),
-
kursów doskonalących, tj.: system HACCAP w gastronomii (4 os.), barista (4 os.), barmański (4os.), cukierniczy I stopnia (4 os.),
-
staży zawodowych (4 os.);
-
Organizacja i sfinansowanie 60 uczniom dziewięciu szkoleń: barman i kelner, barista, sommelier, serwis specjalny, carving, kucharz, cukiernik, piekarz, aranżacja stołów z florystyką;
-
Organizacja dwóch warsztatów dla uczniów z zakresu zaburzenia odżywiania i chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem oraz analizy i oceny jakości żywności i żywienia;
-
Utworzenie Punktu Informacji i Kariery, w którym realizowane będzie indywidualne doradztwo edukacyjno-zawodowe, a także warsztaty grupowe dla 70 uczniów;
-
Płatne staże zawodowe dla 42 uczniów.
Kierownik projektu: Anna Matczak-Gaj
Koordynator projektu: Elżbieta Sell
tel. (63) 244-25-53, (63) 244-26-63
e-mail: zseu@zychlin.edu.pl
Harmonogram wsparcia