Sukces uczennicy Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Uczennica ZSEU w Żychlinie zwyciężyła w okręgowych eliminacjach XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, które odbyły się 11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.
W eliminacjach wzięło udział 50 uczniów z całej Wielkopolski. Olimpiada obejmuje zagadnienia z zakresu żywienia, chemii oraz biologii rozszerzonej, a laureaci i finaliści otrzymują indeksy na wyższe uczelnie. Od wielu lat, z tego właśnie względu, Olimpiada cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
W eliminacjach wzięło udział 50 uczniów z całej Wielkopolski. Olimpiada obejmuje zagadnienia z zakresu żywienia, chemii oraz biologii rozszerzonej, a laureaci i finaliści otrzymują indeksy na wyższe uczelnie. Od wielu lat, z tego właśnie względu, Olimpiada cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.
W eliminacjach wzięła udział uczennica klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych z Żychlina - Agata Wieczorkiewicz, która dzięki swojej wiedzy oraz świetnemu przygotowaniu pokonała 49 uczestników i wygrała etap okręgowy. Do olimpiady uczennicę przygotowywała Monika Izydorczyk, nauczycielka chemii i żywienia czlowieka.
Kolejny etap olimiady to szczebel centralny. Lista jego finalistów zostanie ogłoszona w lutym br., kiedy to będą znane oficjalne wyniki ze wszystkich komisji okręgowych.
Kolejny etap olimiady to szczebel centralny. Lista jego finalistów zostanie ogłoszona w lutym br., kiedy to będą znane oficjalne wyniki ze wszystkich komisji okręgowych.