Uwaga PTASIA GRYPA
Wystąpienie ognisk wirusa wysoce zajadliwej grypy ptaków w kilku rejonach Polski było powodem zorganizowania narady koordynującej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii 22 grudnia br. w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Koninie.
W spotkaniu pod przewodnictwem Powiatowego Lekarza Weterynarii pana Ireneusza Szeflińskiego uczestniczyło blisko 80 hodowców drobiu oraz przedstawiciel Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Koninie pani Kamila Grobelska.
Na spotkaniu przekazano informacje dotyczące głównego źródła zagrożenia jakim dla ludzi i zwierząt (drobiu) są dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków. Objawy kliniczne występujące u drobiu są mało charakterystyczne, lecz do najczęstszych należą: brak apetytu, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, zasinienie i obrzęk grzebienia i korali, trudności z oddychaniem, biegunka oraz silne łzawienie i kichanie. Śmiertelność zwierząt może wahać się w granicach od 80% do 100%.
Ptasia grypa u ludzi wywołuje objawy podobne do tych spowodowanych zwykłą grypą czyli między innymi: gorączka, kaszel, ból mięśni i stawów, zapalenie spojówek czy zwykły ból gardła. Przekazano informację, że ludzie zarażają się H5N1 dotykając chorych ptaków, ich wydzielin lub odchodów. Nie istnieje jednak żadne zagrożenia zakażenia się konsumentów ptasią grypą, poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.
Przypomniano zebranym środki ostrożności jakich powinni przestrzegać hodowcy drobiu, aby minimalizować przeniesienie wirusa grypy ptaków do gospodarstw hodowlanych.
Do najważniejszych zalicza się: zabezpieczanie paszy przed dostępem dzikich zwierząt, ograniczanie wypuszczania ptaków na wybieg, nie karmienie ptactwa na zewnątrz budynków, w których utrzymywany jest drób, stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego, stosownie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także mycie rąk wodą z mydłem po każdym kontakcie z drobiem lub dzikim ptactwem.
Przedstawicielka Starostwa Powiatowego w Koninie zobowiązała się do zamieszczenia na stronie Powiatu Konińskiego wszelkich informacji dotyczących działań profilaktycznych w zakresie wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz przekazania ich do lokalnych mediów i samorządów gminnych.
Kamila Grobelska
Inspektor ds. zarządzania kryzysowego
W spotkaniu pod przewodnictwem Powiatowego Lekarza Weterynarii pana Ireneusza Szeflińskiego uczestniczyło blisko 80 hodowców drobiu oraz przedstawiciel Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Koninie pani Kamila Grobelska.
Na spotkaniu przekazano informacje dotyczące głównego źródła zagrożenia jakim dla ludzi i zwierząt (drobiu) są dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków. Objawy kliniczne występujące u drobiu są mało charakterystyczne, lecz do najczęstszych należą: brak apetytu, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, zasinienie i obrzęk grzebienia i korali, trudności z oddychaniem, biegunka oraz silne łzawienie i kichanie. Śmiertelność zwierząt może wahać się w granicach od 80% do 100%.
Ptasia grypa u ludzi wywołuje objawy podobne do tych spowodowanych zwykłą grypą czyli między innymi: gorączka, kaszel, ból mięśni i stawów, zapalenie spojówek czy zwykły ból gardła. Przekazano informację, że ludzie zarażają się H5N1 dotykając chorych ptaków, ich wydzielin lub odchodów. Nie istnieje jednak żadne zagrożenia zakażenia się konsumentów ptasią grypą, poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.
Przypomniano zebranym środki ostrożności jakich powinni przestrzegać hodowcy drobiu, aby minimalizować przeniesienie wirusa grypy ptaków do gospodarstw hodowlanych.
Do najważniejszych zalicza się: zabezpieczanie paszy przed dostępem dzikich zwierząt, ograniczanie wypuszczania ptaków na wybieg, nie karmienie ptactwa na zewnątrz budynków, w których utrzymywany jest drób, stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego, stosownie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także mycie rąk wodą z mydłem po każdym kontakcie z drobiem lub dzikim ptactwem.
Przedstawicielka Starostwa Powiatowego w Koninie zobowiązała się do zamieszczenia na stronie Powiatu Konińskiego wszelkich informacji dotyczących działań profilaktycznych w zakresie wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz przekazania ich do lokalnych mediów i samorządów gminnych.
Kamila Grobelska
Inspektor ds. zarządzania kryzysowego