W Żychlinie promują zasady zdrowego żywienia
Propagowanie zdrowego stylu życia i zasad racjonalnego żywienia oraz rozbudzenie poczucia odpowiedzialności za własne zdrowie, to główne cele akcji „Szkolny Tydzień Promocji Zdrowego Żywienia” prowadzonej przez Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie.
Działające w żychlińskiej palcówce Szkolne Koło Dietetyczne, od 15 maja przekonuje swoich kolegów i koleżanki, że zdrowe odżywianie jest doskonałą inwestycją na przyszłość. Kampania edukacyjna, mająca na celu podniesienie świadomości uczniów na temat wpływu sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie człowieka, realizowana jest w ramach godzin wychowawczych oraz w formie konkursów tematycznych.
Dzięki akcji, młodzież zdobywa wiedzę na temat zbilansowanej diety, roli składników odżywczych oraz zaburzeń stanu zdrowia spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem się. Nie brakuje też zajęć rozwijających umiejętności prawidłowego komponowania posiłków.
„Szkolny Tydzień Promocji Zdrowego Żywienia” zakończy 24 maja uroczysta sesja. Jej gościem specjalnym będzie profesor dr hab. Jan Gawęcki z Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który wystąpi z prelekcją nt. „Drogowskazy Zdrowego Żywienia”.
W podsumowaniu projektu weźmie udział także grupa młodzieży ze Szkoły Hotelarskiej w Puchovie, która przebywa w powiecie konińskim na trzytygodniowym stażu zawodowym w ramach Programu "Leonardo da Vinci". Podczas sesji, starosta koniński Małgorzata Waszak wręczy młodym Słowakom certyfikaty ukończenia stażu.
W imieniu organizatorów, zapraszam Państwa do udziału w sesji podsumowującej kampanię edukacyjną „Szkolny Tydzień Promocji Zdrowego Żywienia”, która odbędzie się 24 maja w kompleksie sportowo-dydaktycznym ZSE-U w Żychlinie. Początek spotkania – godz. 11.00.