Młodzież z Puchova zakończyła staż zawodowy w powiecie
Czternastoosobowa grupa uczniów ze Słowacji odwiedziła nasz powiat w związku z udziałem w projekcie pt. „Ryby i ich rola w żywieniu człowieka” realizowanym w ramach unijnego Programu "Leonardo da Vinci".
Od czterech lat, Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie utrzymuje kontakty partnerskie ze Szkołą Hotelarską z Puchova, które m.in. polegają na międzyszkolnej wymianie młodzieży.
Celem organizowanych w ramach współpracy staży i praktyk jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów dzięki specjalizacji w produkcji potraw kuchni obcych narodów. Są one także okazją do poznania zwyczajów i kultury obydwu krajów, jak również doskonalenia umiejętności językowych.
Podczas trzytygodniowego stażu w powiecie konińskim, młodzi Słowacy doskonalili obsługę klienta oraz umiejętności kulinarne w zakładach gastronomicznych: „Grodzka”, „Nautia” „Pałacyk” oraz „Pensjonat nad Zalewem” i Restauracja „Staromiejska” w Starym Mieście.
Praktyki obejmowały teoretyczne oraz praktyczne zajęcia w temacie „Ryby i ich rola w żywieniu człowieka” i polegały na poznawaniu regionalnej kuchni a także sposobu doboru produktów, przygotowania i podawania potraw z ryb.
Popołudniowe formy spędzania czasu, natomiast, pozwoliły gościom z Puchowa bliżej poznać polską kulturę i tradycje. W zdobyciu tej wiedzy mogły im wizyty w Muzeum w Gosławicach, licheńskiej Bazylice, Kopalni Soli w Kłodawie a także festynie z okazji IV regionalnych zawodów w powożeniu zaprzęgami konnymi w Krzymowie. Dodatkową atrakcją było zwiedzanie Warszawy. Słowacy poznawali historię naszej stolicy odwiedzając Zamek Królewski, Pałac w Wilanowie, Łazienki a także starówkę i Cmentarz na Powązkach.
Bogaty program i przyjazna atmosfera sprawiły, że trzy tygodnie minęły szybko. Staż zakończył się 24 maja. Uczniów ze Słowacji pożegnał w tym dniu wicestarosta koniński Andrzej Nowak wręczając certyfikaty potwierdzające nabyte kwalifikacje zawodowe.v