Skocz do zawartości

Czerwiec

Pożytecznie i przyjemnie - o seminarium dla Kół Gospodyń Wiejskich w Kleczewie

Pod patronatem Starosty Konińskiego i Burmistrza Miasta i Gminy Kleczew, 18 czerwca br. odbyło się seminarium dla kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu konińskiego poświęcone zagadnieniom: zakładania i prowadzania działalności statutowej kół gospodyń wiejskich oraz możliwościom pozyskiwania środków finansowych na ich działalność.
 
Zaproszenie konińskiego Starostwa do udziału w seminarium przyjęło 100 pań zrzeszonych w 26 kołach z terenu naszego powiatu oraz 12 osobowa grupa reprezentantek organizacji kobiecych z Francji i Ukrainy. Wśród gości nie zabrakło parlamentarzystów: poseł Elżbiety Streker- Dembińskiej i posła Tomasza Nowaka oraz przedstawicieli samorządów powiatowego i gminnych.
 
Pierwsza część spotkania miała charakter edukacyjny. Prelegenci: Wiesława Nowak z-ca Dyrektora Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz panie z organizacji rolniczej z Bretanii przybliżyły uczestniczkom seminarium tematy dotyczące zasad ubiegania się o ochronę nazw i receptur wytwarzanych produktów i potraw regionalnych oraz sposobów ich promocji a także możliwości pozyskania środków finansowych na działalność statutową organizacji kobiecych działających na terenach wiejskich.
 
Po wysiłku intelektualnym przyszedł czas na przegląd kuchni regionalnej, podczas którego odbyła się degustacja rodzimych specjałów kulinarnych: pyrczoka, czerniny z kluskami szarymi, chłodnika, smalcu ze skwarkami, pachnącego wiejskiego chleba, obsyponki ślesińskiej, nadziewanej kaczki, różnorodnych wariacji z pieczarek a także wymyślnych ciast i napojów. Potrawy prezentowane na oryginalnie nakrytych stołach zachwycały nie tylko smakiem ale i wyglądem.
 
Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się specjały przygotowane przez gości zagranicznych. Panie z Ukrainy, reprezentujące Stowarzyszenie im. Tymosza Padury w Kozjatyniu promowały tradycyjny barszcz ukraiński i pierogi z mięsem a rolniczki z Francji – markowe produkty regionalne Bretanii: pasztet z jelenia i bizona a także naleśniki, pieczone podczas seminarium. Druga część spotkania stała się doskonałą okazją do wymiany doświadczeń oraz przepisów kulinarnych. Panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich, po raz kolejny potwierdziły swoją aktywność i zaangażowanie w działalność służącą promocji nie tylko ich organizacji ale także miejscowości i gmin, z których się wywodzą.
 
Już niebawem, 22 czerwca w Grodźcu, potrawy przygotowane przez KGW z naszego powiatu ponownie będą mogły zachwycać swą oryginalnością i smakiem a także staną się przedmiotem oceny jury podczas konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną i tradycyjną”.

Zobacz także:
Centrum Informacji TurystycznejTłumacz MigamPowiatowe Centrum Zrządzania Kryzysowego w KoninieChopin w powiecie konińskimrozlicz PIT
© 2020 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting