Projekt kulinarny "Stawiam na drób" w ZSEU w Żychlinie
18 marca 2022 w centrum gastronomicznym w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję wziąć udział w projekcie kulinarnym "Stawiam na drób", którego celem było wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. Szkolenie było podzielone na dwie części: część teoretyczną i część praktyczną.
W części praktycznej szef Marcin Budynek omówił różne gatunki mięsa drobiowego występującego w Polsce, a także przedstawił prawidłowy rozbiór kurczaka, jednocześnie angażując uczniów. Natomiast dietetyk Judyta Szymkowiak przedstawiła zalety polskiego drobiu pod katem żywieniowym i dietetycznym. W części wykładowej wzięły udział klasy I i III TŻ, a po 1,5 godzinnym spotkaniu nadszedł czas na wdrożenie zdobytej wiedzy w praktyce.
20 uczniów techniku żywienia pod okiem szefa Marcina Budynka, a także szefów Marcina Stelmaszyka i Andrzeja Gołąbka w pracowni gastronomicznej przygotowała kilkanaście dań z wykorzystaniem polskiego drobiu, min. kurczaka, kaczki czy przepiórki. Mnogość dodatków oraz wysokiej jakości polski drób, jaki zapewniał organizator projektu Związek "Polskie mięso", spowodowały, że przygotowane potrawy podbiły serca i podniebienia młodych adeptów sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem i wiedzą oraz świetną organizacją pracy, co dla młodych kucharzy było szczególnie ważną lekcją.
Warsztaty i projekty kulinarne to w ZSEU w Żychlinie jeden z kluczowych elementów kształcenia młodych kucharzy.
Źródło: ZSEU w Żychlinie
W części praktycznej szef Marcin Budynek omówił różne gatunki mięsa drobiowego występującego w Polsce, a także przedstawił prawidłowy rozbiór kurczaka, jednocześnie angażując uczniów. Natomiast dietetyk Judyta Szymkowiak przedstawiła zalety polskiego drobiu pod katem żywieniowym i dietetycznym. W części wykładowej wzięły udział klasy I i III TŻ, a po 1,5 godzinnym spotkaniu nadszedł czas na wdrożenie zdobytej wiedzy w praktyce.
20 uczniów techniku żywienia pod okiem szefa Marcina Budynka, a także szefów Marcina Stelmaszyka i Andrzeja Gołąbka w pracowni gastronomicznej przygotowała kilkanaście dań z wykorzystaniem polskiego drobiu, min. kurczaka, kaczki czy przepiórki. Mnogość dodatków oraz wysokiej jakości polski drób, jaki zapewniał organizator projektu Związek "Polskie mięso", spowodowały, że przygotowane potrawy podbiły serca i podniebienia młodych adeptów sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem i wiedzą oraz świetną organizacją pracy, co dla młodych kucharzy było szczególnie ważną lekcją.
Warsztaty i projekty kulinarne to w ZSEU w Żychlinie jeden z kluczowych elementów kształcenia młodych kucharzy.
Źródło: ZSEU w Żychlinie