ZSEU w Żychlinie kształci młodych kucharzy
W czerwcu młodzież z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie uczestniczyła w wielu interesujących kursach zawodowych. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych podnosili swoje kompetencje dzięki projektowi „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego…” współfinansowanego w ramach WRPO.
Młodzi kucharze wzięli udział w szkoleniach: barman/kelner, barista i sommelier, podczas których pod okiem profesjonalistów poznawali tajniki komponowania, przygotowania oraz podawania napojów. Uczniowie z Żychlina doskonalili również swoje umiejętności cukiernicze – podczas kursów uczyli się przygotowywać ciasta od podstaw, a także dekorować desery.
W gastronomii ważne jest nie tylko to, co podamy gościom do picia i jedzenia, ale też to, jak podejmiemy ich za stołem. Szkolenie z dekoracji stołów z florystyką okazało się prawdziwą „wisienką na torcie”, a jego efekty przeszły oczekiwania samych kursantów.
Podczas kursów uczniowie pracowali na wysokiej jakości produktach, a każdy z nich miał możliwość samodzielnego wykonania wszystkich napojów, potraw czy dekoracji. Zdobyte na szkoleniach nowe umiejętności z pewnością zaowocują zwiększoną atrakcyjnością młodzieży na rynku pracy.
Kursy zrealizowano w rozbudowanym i doskonale wyposażonym Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym, które zostało otwarte w ZSEU w styczniu br.
Młodzi kucharze wzięli udział w szkoleniach: barman/kelner, barista i sommelier, podczas których pod okiem profesjonalistów poznawali tajniki komponowania, przygotowania oraz podawania napojów. Uczniowie z Żychlina doskonalili również swoje umiejętności cukiernicze – podczas kursów uczyli się przygotowywać ciasta od podstaw, a także dekorować desery.
W gastronomii ważne jest nie tylko to, co podamy gościom do picia i jedzenia, ale też to, jak podejmiemy ich za stołem. Szkolenie z dekoracji stołów z florystyką okazało się prawdziwą „wisienką na torcie”, a jego efekty przeszły oczekiwania samych kursantów.
Podczas kursów uczniowie pracowali na wysokiej jakości produktach, a każdy z nich miał możliwość samodzielnego wykonania wszystkich napojów, potraw czy dekoracji. Zdobyte na szkoleniach nowe umiejętności z pewnością zaowocują zwiększoną atrakcyjnością młodzieży na rynku pracy.
Kursy zrealizowano w rozbudowanym i doskonale wyposażonym Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym, które zostało otwarte w ZSEU w styczniu br.