Koło Gospodyń Wiejskich Rudzica laureatem konkursu
27 listopada w hali sportowej w Kołaczkowie odbył się finał konkursu Aktywne Koła Gospodyń w Wielkopolsce.
To inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu, której celem jest wyróżnienie i wspieranie działań podejmowanych przez KGW w Wielkopolsce oraz promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.
Celem konkursu było wyróżnienie i wspieranie działań podejmowanych przez KGW w Wielkopolsce oraz promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.
W pierwszym etapie komisja konkursowa oceniała dotychczasową działalność kół gospodyń wiejskich, ich aktywność, współpracę z innymi instytucjami, stowarzyszeniami, samorządem, a także udział w warsztatach i szkoleniach itp.
Do finału w Kołaczkowie zakwalifikowały się 30 KGW z całej Wielkopolski, które otrzymały najwięcej punktów. Z tego grona wybrano 11 nominowanych i 10 laureatów, których obdarzono nagrodami finansowymi. Czeki w wysokości 2500 zł wręczał wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
Powiat koniński w konkursie reprezentowały koła ze Szczepidła i Rudzicy, i to właśnie te ostatnie znalazły się w pierwszej dziesiątce laureatek.
Zakwalifikowane do finału gospodynie miały za zadanie przygotować wypiek – słodki lub słony – nawiązujący swoim wyglądem do logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Oceniając brano pod uwagę wierność wizerunku logo, oryginalność pomysłu, dokładność wykonania, a także smak, bo komisja degustowała konkursowe dzieła.
Zespół z Rudzicy przedstawił do konkursu tort migdałowy nazwany "niebieskie migdały", ponieważ biszkoptowe ciasto było w kolorze bladego błękitu. Na ciemnoniebieskiej polewie logo z kremu śmietankowego było odwzorowane dość dokładnie. Tort po przekrojeniu także wewnątrz nawiązywał do logo, na niebieskim tle biszkoptu czapka kucharska z kremu migdałowego.
Wypiek pań z KGW Rudzica był jednym z nielicznych w formie tortu i zyskał uznanie jury, więc znalazł się w dziesiątce laureatów konkursu. Laureaci otrzymali nagrodę finansową i 25 kilogramowy worek mąki bioekologicznej.
„ Bardzo jesteśmy szczęśliwe i do tej pory nie wszystkie jeszcze uwierzyłyśmy w to, co się stało. Na konkurs pojechałyśmy we dwie: Eugenia Strzelińska i Henryka Pecelerowicz. Częstowałyśmy gości potrawami już świątecznymi: zupą grzybową z lanymi kluseczkami, sałatką ziemniaczaną ze śledziem z kromką własnego chleba oraz kompotem z suszonych owoców zupełnie bez dodawanego cukru. Miałyśmy też ciasto: kokosanki, makowy piegusek oraz wieniec migdałowy. Przedstawiłyśmy też nasze ręczne szydełkowe robótki: serwetki, bałwanki, rybki itp., chusty, szale, przepaski na włosy. Miałyśmy tez dżem z dyni i sok z aronii. Jesteśmy przeszczęśliwe: znalazłyśmy się w gronie 10 najlepszych kół w Wielkopolsce. Z powiatu konińskiego były też dziewczyny z KGW Szczepidło gmina Krzymów.”- relacjonują gospodynie.
To inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu, której celem jest wyróżnienie i wspieranie działań podejmowanych przez KGW w Wielkopolsce oraz promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.
Celem konkursu było wyróżnienie i wspieranie działań podejmowanych przez KGW w Wielkopolsce oraz promocja dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.
W pierwszym etapie komisja konkursowa oceniała dotychczasową działalność kół gospodyń wiejskich, ich aktywność, współpracę z innymi instytucjami, stowarzyszeniami, samorządem, a także udział w warsztatach i szkoleniach itp.
Do finału w Kołaczkowie zakwalifikowały się 30 KGW z całej Wielkopolski, które otrzymały najwięcej punktów. Z tego grona wybrano 11 nominowanych i 10 laureatów, których obdarzono nagrodami finansowymi. Czeki w wysokości 2500 zł wręczał wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
Powiat koniński w konkursie reprezentowały koła ze Szczepidła i Rudzicy, i to właśnie te ostatnie znalazły się w pierwszej dziesiątce laureatek.
Zakwalifikowane do finału gospodynie miały za zadanie przygotować wypiek – słodki lub słony – nawiązujący swoim wyglądem do logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Oceniając brano pod uwagę wierność wizerunku logo, oryginalność pomysłu, dokładność wykonania, a także smak, bo komisja degustowała konkursowe dzieła.
Zespół z Rudzicy przedstawił do konkursu tort migdałowy nazwany "niebieskie migdały", ponieważ biszkoptowe ciasto było w kolorze bladego błękitu. Na ciemnoniebieskiej polewie logo z kremu śmietankowego było odwzorowane dość dokładnie. Tort po przekrojeniu także wewnątrz nawiązywał do logo, na niebieskim tle biszkoptu czapka kucharska z kremu migdałowego.
Wypiek pań z KGW Rudzica był jednym z nielicznych w formie tortu i zyskał uznanie jury, więc znalazł się w dziesiątce laureatów konkursu. Laureaci otrzymali nagrodę finansową i 25 kilogramowy worek mąki bioekologicznej.
„ Bardzo jesteśmy szczęśliwe i do tej pory nie wszystkie jeszcze uwierzyłyśmy w to, co się stało. Na konkurs pojechałyśmy we dwie: Eugenia Strzelińska i Henryka Pecelerowicz. Częstowałyśmy gości potrawami już świątecznymi: zupą grzybową z lanymi kluseczkami, sałatką ziemniaczaną ze śledziem z kromką własnego chleba oraz kompotem z suszonych owoców zupełnie bez dodawanego cukru. Miałyśmy też ciasto: kokosanki, makowy piegusek oraz wieniec migdałowy. Przedstawiłyśmy też nasze ręczne szydełkowe robótki: serwetki, bałwanki, rybki itp., chusty, szale, przepaski na włosy. Miałyśmy tez dżem z dyni i sok z aronii. Jesteśmy przeszczęśliwe: znalazłyśmy się w gronie 10 najlepszych kół w Wielkopolsce. Z powiatu konińskiego były też dziewczyny z KGW Szczepidło gmina Krzymów.”- relacjonują gospodynie.