Uczniowie z ZSEU w Żychlinie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Warsztaty z obsługi gościa pod okiem Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej odbyły się 8 lutego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie.
Uczniowie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobyli wiedzę i umiejętności, które będą mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej. Podczas warsztatów młodzież szkoliła się w sposobach nalewania wina do kieliszków, noszenia talerzy czy technice przekładania potraw na talerz gościa. Uczniowie wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod podawania potraw i napojów.
Dużą atrakcją warsztatów było również serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywanie deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpaleniu go, tak zwany płonący półmisek) oraz filetowanie ananasa w obecności gościa.
Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji oraz tajników zawodu kelnera, a także dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Uczniowie, którzy wzięli udział w zajęciach uzyskali certyfikaty. Warsztaty kelnerskie zrealizowano z inicjatywy Elżbiety Sell nauczycielki przedmiotów zawodowych w ZSEU w Żychlinie.
Uczniowie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobyli wiedzę i umiejętności, które będą mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej. Podczas warsztatów młodzież szkoliła się w sposobach nalewania wina do kieliszków, noszenia talerzy czy technice przekładania potraw na talerz gościa. Uczniowie wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod podawania potraw i napojów.
Dużą atrakcją warsztatów było również serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywanie deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpaleniu go, tak zwany płonący półmisek) oraz filetowanie ananasa w obecności gościa.
Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji oraz tajników zawodu kelnera, a także dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Uczniowie, którzy wzięli udział w zajęciach uzyskali certyfikaty. Warsztaty kelnerskie zrealizowano z inicjatywy Elżbiety Sell nauczycielki przedmiotów zawodowych w ZSEU w Żychlinie.