Uczestnik MasterChef’a w ZSEU w Żychlinie
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie miał okazję gościć najmłodszego uczestnika popularnego programu kulinarnego MasterChef – Bartosza Adamskiego. Jego kanał na YouTube „Bartek bez przepisu” ogląda szeroka rzesza fanów.
W ramach projektu: „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną” kucharz wygłosił prelekcję oraz poprowadził warsztaty dla młodzieży. Uczniowie poznali tajniki sztuki kulinarnej w wykonaniu Bartka, który znany jest z tego, że swoje potrawy komponuje bez przepisu, w nieoczywisty sposób łącząc ze sobą smaki.
Podczas wizyty w Żychlinie odbył się również konkurs kulinarny, a jego motywem przewodnim była polska wieprzowina. Brało w nim udział 20 uczniów klas technikum żywienia, którzy zaprezentowali swoje umiejętności. Jury wyłoniło najlepszych kucharzy: I miejsce zdobył Jakub Walter za polędwiczki z sous-vide na puree z dyni z przyprawami korzennymi, II miejsce – Mateusz Hofman za polędwiczki z kurkami na puree z batatów, a III miejsce – Jan Robak za polędwiczki w maśle orzechowym z majonezem pomidorowym i frytkami. Najlepsi gastronomowie zmierzą się w kolejnym etapie zmagań w Warszawie.
Organizatorkami wydarzenia były nauczycielki: Elżbieta Sell i Kinga Łajdecka.
W ramach projektu: „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną” kucharz wygłosił prelekcję oraz poprowadził warsztaty dla młodzieży. Uczniowie poznali tajniki sztuki kulinarnej w wykonaniu Bartka, który znany jest z tego, że swoje potrawy komponuje bez przepisu, w nieoczywisty sposób łącząc ze sobą smaki.
Podczas wizyty w Żychlinie odbył się również konkurs kulinarny, a jego motywem przewodnim była polska wieprzowina. Brało w nim udział 20 uczniów klas technikum żywienia, którzy zaprezentowali swoje umiejętności. Jury wyłoniło najlepszych kucharzy: I miejsce zdobył Jakub Walter za polędwiczki z sous-vide na puree z dyni z przyprawami korzennymi, II miejsce – Mateusz Hofman za polędwiczki z kurkami na puree z batatów, a III miejsce – Jan Robak za polędwiczki w maśle orzechowym z majonezem pomidorowym i frytkami. Najlepsi gastronomowie zmierzą się w kolejnym etapie zmagań w Warszawie.
Organizatorkami wydarzenia były nauczycielki: Elżbieta Sell i Kinga Łajdecka.