Uczennica z ZSEU w Żychlinie finalistką XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Agata Wieczorkiewicz, uczennica 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, uzyskała tytuł finalisty etapu centralnego XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Udział w olimpiadzie wymagał od uczennicy wielu przygotowań. W finale sprawdzano wiedzę z zakresu gastronomii, żywności i żywienia czy biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Agata Wieczorkiewicz uzyskała w etapie centralnym wymagane 40% punktów i tym samym, zdobyła tytuł finalisty. Tytuł ten gwarantuje zwolnienie z części pisemnych egzaminów (T.6 oraz T.15) potwierdzających kwalifikacje zawodowe, jak również jest równoznaczny z otrzymaniem indeksu na większość uczelni w Polsce na kierunki związane z żywieniem, technologią żywności czy dietetyką.
Podczas podsumowania XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności okazało się, że na uczennicę z Żychlina czekało dodatkowe wyróżnienie. Agata Wieczorkiewicz otrzymała nagrodę im. dr Zenona Kosickiego w wysokości 300 zł dla najlepszego uczestnika olimpiady z województwa wielopolskiego.
Uczennicę przygotowywała do zawodów Monika Izydorczyk - nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, żywienia i chemii.
Udział w olimpiadzie wymagał od uczennicy wielu przygotowań. W finale sprawdzano wiedzę z zakresu gastronomii, żywności i żywienia czy biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Agata Wieczorkiewicz uzyskała w etapie centralnym wymagane 40% punktów i tym samym, zdobyła tytuł finalisty. Tytuł ten gwarantuje zwolnienie z części pisemnych egzaminów (T.6 oraz T.15) potwierdzających kwalifikacje zawodowe, jak również jest równoznaczny z otrzymaniem indeksu na większość uczelni w Polsce na kierunki związane z żywieniem, technologią żywności czy dietetyką.
Podczas podsumowania XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności okazało się, że na uczennicę z Żychlina czekało dodatkowe wyróżnienie. Agata Wieczorkiewicz otrzymała nagrodę im. dr Zenona Kosickiego w wysokości 300 zł dla najlepszego uczestnika olimpiady z województwa wielopolskiego.
Uczennicę przygotowywała do zawodów Monika Izydorczyk - nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, żywienia i chemii.