Świąteczne zmagania w Żychlinie
Już od wielu lat okres przedświąteczny w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie to czas wielu konkursów, dzięki którym w szkole można poczuć wyjątkową atmosferę.
W pierwszym z nich – „Konkursie na Najpiękniejszy Stół Świąteczny” – wzięło udział aż 32 uczniów reprezentujących szkoły z Konina, Kościelca, Liskowa, Turku, Kalisza, Powiercia, Sompolna i Żychlina. Hasłem przewodnim siódmej edycji zmagań była ekologiczna Wigilia XXI wieku. Jury oceniało poprawność wykonania dekoracji i ułożenia zastawy, zgodność wybranych elementów z tematyką konkursu czy estetykę wykonania.
Młodzież wykazała się ogromną pomysłowością. Na stołach nie zabrakło nowatorskich rozwiązań, np. jadalne talerze, pojawiło się wiele tektury, papieru, szkła, metalu, a nawet beton. Jury przyznało ex aequo dwa pierwsze miejsca na podium. Najpiękniejsze stoły świąteczne przygotował: Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Jarocinie. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Technicznych w Turku, a trzecie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu.
Uczniowie ZSEU w Żychlinie uczestniczyli również w szkolnych, świątecznych zmaganiach.
W ramach konkursu „Jedna Wigilia – różne smaki” młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywała słone oraz słodkie potrawy. Ryby, pierogi, kluski z makiem, pyszne pierniki czy makowce to tylko część kulinarnych propozycji uczniów. W kategorii dań wytrawnych I miejsce zajął Dominik Kubski, a laureatką w kategorii potraw słodkich została Laura Zimna.
W kolejnym szkolnym konkursie młodzież rywalizowała, wykonując „Najpiękniejszy Stroik Świąteczny”. Uczniowie tworzyli pomysłowe, ekologiczne stroiki „na żywo”. W zmaganiach wzięło udział 40 zespołów. Komisja konkursowa oceniała oryginalność oraz estetykę kompozycji, użycie ekologicznych materiałów (igły sosny, szyszki, kora, gałązki krzewów ozdobnych, suszone owoce i kwiaty), a także wkład pracy włożony w przygotowanie stroiku. Jury przyznało pierwsze miejsce Adamowi Korzeniewskiemu i Patrykowi Mazurowi.
Piękne stroiki wykonane przez młodzież zostały wystawione na szkolnym kiermaszu świątecznym, a środki uzyskane z ich sprzedaży przeznaczono na akcję charytatywną organizowaną przez samorząd uczniowski.
W pierwszym z nich – „Konkursie na Najpiękniejszy Stół Świąteczny” – wzięło udział aż 32 uczniów reprezentujących szkoły z Konina, Kościelca, Liskowa, Turku, Kalisza, Powiercia, Sompolna i Żychlina. Hasłem przewodnim siódmej edycji zmagań była ekologiczna Wigilia XXI wieku. Jury oceniało poprawność wykonania dekoracji i ułożenia zastawy, zgodność wybranych elementów z tematyką konkursu czy estetykę wykonania.
Młodzież wykazała się ogromną pomysłowością. Na stołach nie zabrakło nowatorskich rozwiązań, np. jadalne talerze, pojawiło się wiele tektury, papieru, szkła, metalu, a nawet beton. Jury przyznało ex aequo dwa pierwsze miejsca na podium. Najpiękniejsze stoły świąteczne przygotował: Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Jarocinie. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Technicznych w Turku, a trzecie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu.
Uczniowie ZSEU w Żychlinie uczestniczyli również w szkolnych, świątecznych zmaganiach.
W ramach konkursu „Jedna Wigilia – różne smaki” młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowywała słone oraz słodkie potrawy. Ryby, pierogi, kluski z makiem, pyszne pierniki czy makowce to tylko część kulinarnych propozycji uczniów. W kategorii dań wytrawnych I miejsce zajął Dominik Kubski, a laureatką w kategorii potraw słodkich została Laura Zimna.
W kolejnym szkolnym konkursie młodzież rywalizowała, wykonując „Najpiękniejszy Stroik Świąteczny”. Uczniowie tworzyli pomysłowe, ekologiczne stroiki „na żywo”. W zmaganiach wzięło udział 40 zespołów. Komisja konkursowa oceniała oryginalność oraz estetykę kompozycji, użycie ekologicznych materiałów (igły sosny, szyszki, kora, gałązki krzewów ozdobnych, suszone owoce i kwiaty), a także wkład pracy włożony w przygotowanie stroiku. Jury przyznało pierwsze miejsce Adamowi Korzeniewskiemu i Patrykowi Mazurowi.
Piękne stroiki wykonane przez młodzież zostały wystawione na szkolnym kiermaszu świątecznym, a środki uzyskane z ich sprzedaży przeznaczono na akcję charytatywną organizowaną przez samorząd uczniowski.