Sukcesy uczennic z Żychlina w finale branżowej Olimpiady
Sukcesem zakończył się udział Agaty Wieczorkiewicz oraz Eriki Świętanowskiej z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSEU w Żychlinie na XLIII Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, która odbyła się 7-8 czerwca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej.
W finale konkursu spotkali się uczniowie, którzy zdobyli największą liczbę punktów w przeprowadzonych w kwietniu eliminacjach okręgowych, w poszczególnych blokach tematycznych. Erika Świętanowska i Agata Wieczorkiewicz wystartowały w bloku technologia żywności. Uczennice zakończyły udział w eliminacjach okręgowych kolejno na pierwszym oraz trzecim miejscu, kwalifikując się do etapu centralnego.
W finale olimpiady Agata zdobyła 4 lokatę w Polsce w bloku technologia żywności. Laureatką została również Erika, która zajęła 10 miejsce. Uczennice zaprezentowały dużą wiedzę i umiejętności, potwierdzając, że w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie kształcenie zawodowe jest na najwyższym poziomie. Do Olimpiady Agata i Erika przygotowywały się pod kierunkiem Elżbiety Sell, nauczycielki przedmiotów zawodowych.
Prof. dr hab. Marek Stefan Szyndel, przewodniczący Komitetu Głównego OWiUR podkreślał bardzo dobre przygotowanie młodzieży. – Jestem pod wrażeniem tego, jak wielką wiedzą dysponują młodzi ludzie. Najlepsze wyniki gwarantują, że są świetnie przygotowani do studiowania. Mam nadzieję, że wszyscy finaliści oraz laureaci XLIII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych podejmą naukę na renomowanych uczelniach w całym kraju – mówił prof. Szyndel.
W finale, tak jak na każdym etapie, uczestnicy rozwiązywali test składający się z 60 pytań, a także wykonywali trzy zadania praktyczne. Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych, najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej, a także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureaci OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEN, są zwalniani z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w swoich zawodach. Tytuł laureata i finalisty jest również przepustką na upragniony kierunek studiów.
W finale konkursu spotkali się uczniowie, którzy zdobyli największą liczbę punktów w przeprowadzonych w kwietniu eliminacjach okręgowych, w poszczególnych blokach tematycznych. Erika Świętanowska i Agata Wieczorkiewicz wystartowały w bloku technologia żywności. Uczennice zakończyły udział w eliminacjach okręgowych kolejno na pierwszym oraz trzecim miejscu, kwalifikując się do etapu centralnego.
W finale olimpiady Agata zdobyła 4 lokatę w Polsce w bloku technologia żywności. Laureatką została również Erika, która zajęła 10 miejsce. Uczennice zaprezentowały dużą wiedzę i umiejętności, potwierdzając, że w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie kształcenie zawodowe jest na najwyższym poziomie. Do Olimpiady Agata i Erika przygotowywały się pod kierunkiem Elżbiety Sell, nauczycielki przedmiotów zawodowych.
Prof. dr hab. Marek Stefan Szyndel, przewodniczący Komitetu Głównego OWiUR podkreślał bardzo dobre przygotowanie młodzieży. – Jestem pod wrażeniem tego, jak wielką wiedzą dysponują młodzi ludzie. Najlepsze wyniki gwarantują, że są świetnie przygotowani do studiowania. Mam nadzieję, że wszyscy finaliści oraz laureaci XLIII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych podejmą naukę na renomowanych uczelniach w całym kraju – mówił prof. Szyndel.
W finale, tak jak na każdym etapie, uczestnicy rozwiązywali test składający się z 60 pytań, a także wykonywali trzy zadania praktyczne. Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych, najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej, a także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureaci OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEN, są zwalniani z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w swoich zawodach. Tytuł laureata i finalisty jest również przepustką na upragniony kierunek studiów.