Młodzi kucharze z ZSEU na podium
Uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie zdobyli I miejsce w konkursie „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną”. Kuba Walter, Janek Robak oraz Mateusz Hofman przygotowali potrawy, które najbardziej urzekły jury podczas zmagań w Warszawie.
Zadaniem konkursowym było przyrządzenie dań na bazie wieprzowiny. Uczniowie z Żychlina podali ravioli wypełnione wieprzowiną z oliwą koperkową i serem pecorino, polędwiczkę sous vide na puree z dyni oraz malinowy krem z wątróbką na ciasteczku korzennym.
Jury oceniało smak, oryginalność oraz pracę zespołową. W każdym z tych elementów młodzi kucharze z Żychlina spisali się rewelacyjnie. Uczniowie za zdobycie I miejsca otrzymali cenne nagrody – profesjonalne noże, a także przywieźli patelnię indukcyjną wok dla szkoły.
Zadaniem konkursowym było przyrządzenie dań na bazie wieprzowiny. Uczniowie z Żychlina podali ravioli wypełnione wieprzowiną z oliwą koperkową i serem pecorino, polędwiczkę sous vide na puree z dyni oraz malinowy krem z wątróbką na ciasteczku korzennym.
Jury oceniało smak, oryginalność oraz pracę zespołową. W każdym z tych elementów młodzi kucharze z Żychlina spisali się rewelacyjnie. Uczniowie za zdobycie I miejsca otrzymali cenne nagrody – profesjonalne noże, a także przywieźli patelnię indukcyjną wok dla szkoły.