Kucharze z ZSEU w Żychlinie w projekcie "Kreatywne warsztaty lodowe z SchĂśller Ice Cream"
Uczniowie z Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Żychlinie biorą udział w ogólnopolskim projekcie „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Przedsięwzięcie jest wieloetapowe i trwa od stycznia do czerwca br., stawiając przed uczniami oraz nauczycielami wiele wyzwań.
W ramach pierwszego etapu projektu wszystkie szkoły, które biorą w nim udział, otrzymały za zadanie stworzenie kreatywnego deseru lodowego. W Żychlinie grupa pracująca pod okiem Katarzyny Hryciuk, nauczycielki przedmiotów zawodowych, przygotowała deser na bazie różnych rodzajów czekolady, galaretki z kwaśnej śmietany oraz lodów. Został on zauważony i doceniony przez organizatorów projektu.
Nagrodą dla młodzieży były bilety wstępu oraz dofinansowanie wyjazdu na Targi EXPO Sweet odbywające się w Warszawie. Podczas tej słodkiej imprezy uczniowie z Żychlina zapoznali się z nowinkami cukierniczymi, a także zaprezentowanymi na stanowiskach urządzeniami cukierniczo-piekarniczymi. Młodzież miała również możliwość degustacji pysznych lodów, a przede wszystkim spotkania wybitnych szefów kuchni: Kurta Schöllera i Łukasza Pielaka.
Po wycieczce na uczniów czekało kolejne zadanie – stworzenie kolażu zdjęć wraz z hasłem promującym firmę Schöller Ice Cream podczas targów oraz umieszczenie go na facebooku „Kreatywne warsztaty lodowe z SchÓ§ller Ice Cream”. Szkoła, która będzie miała najwięcej polubień pod swoją pracą, otrzyma w czerwcu zamrażarkę pełną lodów.
W ramach projektu uczniowie spotykają się również na warsztatach, podczas których tworzą własne, kreatywne desery na bazie lodów. Trzy najbardziej inspirujące słodkie przysmaki zostaną zgłoszone do kolejnego etapu konkursu. Dla kucharza, którego deser zwycięży, przewidziano nagrodę w wysokości 1000 zł. Tak więc, przed uczniami z Żychlina jeszcze mnóstwo kreatywnej pracy.
W ramach pierwszego etapu projektu wszystkie szkoły, które biorą w nim udział, otrzymały za zadanie stworzenie kreatywnego deseru lodowego. W Żychlinie grupa pracująca pod okiem Katarzyny Hryciuk, nauczycielki przedmiotów zawodowych, przygotowała deser na bazie różnych rodzajów czekolady, galaretki z kwaśnej śmietany oraz lodów. Został on zauważony i doceniony przez organizatorów projektu.
Nagrodą dla młodzieży były bilety wstępu oraz dofinansowanie wyjazdu na Targi EXPO Sweet odbywające się w Warszawie. Podczas tej słodkiej imprezy uczniowie z Żychlina zapoznali się z nowinkami cukierniczymi, a także zaprezentowanymi na stanowiskach urządzeniami cukierniczo-piekarniczymi. Młodzież miała również możliwość degustacji pysznych lodów, a przede wszystkim spotkania wybitnych szefów kuchni: Kurta Schöllera i Łukasza Pielaka.
Po wycieczce na uczniów czekało kolejne zadanie – stworzenie kolażu zdjęć wraz z hasłem promującym firmę Schöller Ice Cream podczas targów oraz umieszczenie go na facebooku „Kreatywne warsztaty lodowe z SchÓ§ller Ice Cream”. Szkoła, która będzie miała najwięcej polubień pod swoją pracą, otrzyma w czerwcu zamrażarkę pełną lodów.
W ramach projektu uczniowie spotykają się również na warsztatach, podczas których tworzą własne, kreatywne desery na bazie lodów. Trzy najbardziej inspirujące słodkie przysmaki zostaną zgłoszone do kolejnego etapu konkursu. Dla kucharza, którego deser zwycięży, przewidziano nagrodę w wysokości 1000 zł. Tak więc, przed uczniami z Żychlina jeszcze mnóstwo kreatywnej pracy.