Podium dla młodych kucharzy z Żychlina na ogólnopolskim konkursie
Jubileuszowy X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia polska na Mazowszu” odbył się 16 listopada w Warszawie. Do finałowej dwunastki zakwalifikowali się uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z Żychlina.
Młodzież z Żychlina rywalizowała z uczniami uczęszczającymi do dużych szkół gastronomicznych w Warszawie, Łodzi, Szczecinie czy Krakowie, a także w Białorusi. Na „Kuchnię polską na Mazowszu” składały się dwa konkursy: kulinarny oraz kelnerski.
W Warszawie Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie reprezentowali w konkursie kulinarnym Żaneta Marciniak oraz Damian Durski z klasy II. W finale kucharze musieli zmierzyć się z przygotowaniem przystawki z lina i pora, a także dania głównego, gdzie temat przewodni stanowiły indyk, dynia oraz czosnek.
Z kolei, w konkursie kelnerskim technikum reprezentowała Erika Świętanowska (laureatka olimpiad i zdobywczyni 2 miejsca w Wojewódzkim Konkursie Kelnerskim). Uczennica wystartowała aż w 4 konkurencjach: teście wiedzy o obsłudze gości w języku polskim i angielskim, przygotowaniu obsługi room service, ułożeniu stołu w stylu improstyl w tematyce „Kolacja z Champagne” oraz filetowaniu pieczonego pstrąga w obecności gościa. Erika przygotowywała się pod kierunkiem Elżbiety Sell, nauczycielki przedmiotów zawodowych.
W jubileuszowej X edycji konkursu stanęli na podium kucharze z ZSEU w Żychlinie, zajmując 3 miejsce. Warto dodać, że dla Damiana był to już 4 konkurs ogólnopolski, a Żaneta zdobyła 2 miejsce w Potyczkach kulinarnych organizowanych przez Nestle Professional dla Klasy z Nestle. Kucharze pracowali do konkursu z Katarzyną Hryciuk, nauczycielką przedmiotów zawodowych.
Młodzież z Żychlina rywalizowała z uczniami uczęszczającymi do dużych szkół gastronomicznych w Warszawie, Łodzi, Szczecinie czy Krakowie, a także w Białorusi. Na „Kuchnię polską na Mazowszu” składały się dwa konkursy: kulinarny oraz kelnerski.
W Warszawie Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie reprezentowali w konkursie kulinarnym Żaneta Marciniak oraz Damian Durski z klasy II. W finale kucharze musieli zmierzyć się z przygotowaniem przystawki z lina i pora, a także dania głównego, gdzie temat przewodni stanowiły indyk, dynia oraz czosnek.
Z kolei, w konkursie kelnerskim technikum reprezentowała Erika Świętanowska (laureatka olimpiad i zdobywczyni 2 miejsca w Wojewódzkim Konkursie Kelnerskim). Uczennica wystartowała aż w 4 konkurencjach: teście wiedzy o obsłudze gości w języku polskim i angielskim, przygotowaniu obsługi room service, ułożeniu stołu w stylu improstyl w tematyce „Kolacja z Champagne” oraz filetowaniu pieczonego pstrąga w obecności gościa. Erika przygotowywała się pod kierunkiem Elżbiety Sell, nauczycielki przedmiotów zawodowych.
W jubileuszowej X edycji konkursu stanęli na podium kucharze z ZSEU w Żychlinie, zajmując 3 miejsce. Warto dodać, że dla Damiana był to już 4 konkurs ogólnopolski, a Żaneta zdobyła 2 miejsce w Potyczkach kulinarnych organizowanych przez Nestle Professional dla Klasy z Nestle. Kucharze pracowali do konkursu z Katarzyną Hryciuk, nauczycielką przedmiotów zawodowych.