Skocz do zawartości

Aktualności 2018

Aktualności

Ogólnopolskie konkursy - kulinarny i barmański - z udziałem uczniów z Żychlina

Pierwszy tydzień grudnia obfitował w sukcesy uczniów z technikum żywienia z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.

Młodzi kucharze: Damian Durski i Żaneta Marciniak z 2 klasy tż wystartowali w I Kulinarnym Pucharze Polski Mięsa Drobiowego. Spośród 60 zgłoszeń z całej Polski, wybrano dziesięciu najlepszych uczniów, ktorych zaproszono na finał w Warszawie. W tym gronie znaleźli się również kucharze z Żychlina.

W Warszawie towarzyszyła im 20-osobowa grupa uczniów z ZSEU, która dzięki zakwalifikowaniu się Damiana i Żanety do ścislej czołówki, wzięła udział w warsztatach i wykładach odbywających się w Food Lab Grzegorza Łapanowskiego dotyczących mięsa drobiowego. W zmaganiach konkursowych młodych kucharzy oceniało wybitne jury: Robert Sowa, Teo Vafidis, Giancarlo Russo i Jarosław Walczyk. 

Również w Warszawie, młodzi barmani rywalizowali w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie Monin Junior Cup 2018, w którym debiutował Bartosz Trawiński z 2 klasy technikum żywienia w Żychlinie. Konkurs składał sie z dwóch konkurencji: blind testu i przygotowaniu drinka wraz z dekoracją. W drugiej konkurencji wysoko oceniono umiejętności techniczne ucznia z ZSEU.

Oceną jurorską zajmowali się profesjonalni barmani i sędziowie ze Stowarzyszenia Barmanów Polskich. Bartosz Trawiński z Warszawy wrócił z nagrodami, m.in. zaproszeniem na szkolenie Monin z zakresu znajomości praktycznego wykorzystania produktów barmańskich.

Ogólnopolskie konkursy - kulinarny i barmański - z udziałem uczniów z Żychlina
Ogólnopolskie konkursy - kulinarny i barmański - z udziałem uczniów z Żychlina
Ogólnopolskie konkursy - kulinarny i barmański - z udziałem uczniów z Żychlina
Zobacz także:
Tłumacz MigamPowiatowe Centrum Zrządzania Kryzysowego w Koninierozlicz PITLogo Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Urbanowskiej w KoninieLogo Stowarzyszenia Aglomeracji Konińskiej
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting