Kulinarny autorytet - Marcin Budynek - poprowadził warsztaty
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie mieli po raz kolejny okazję uczyć się pod okiem profesjonalnych kucharzy.
W ramach projektu "Wybieram wieprzowinę", którego organizatorami są Związek "Polskie Mięso" oraz "Akademia Kulinarna Marcina Budynka" w szkole został wygłoszony wykład przez chefa Marcina Budynka oraz dietetyk Judytę Szymkowiak dla wszystkich uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Podczas wykładu pozyskali oni wiedzę o jakości mięsa wieprzowego, ale również jego wykorzystaniu w planowaniu żywienia. Następnie dwudziestka wybranych uczniów wzięła udział w warsztatach kulinarnych, podczas których uczyli się pod okiem fachowców, jak wykorzystać wszystkie elementy tuszy wieprzowej w gastronomii. Uczniowie mieli okazję przygotowywać policzki wieprzowe, boczek, ale i tradycyjne elementy schabu czy karkówki w trochę innych niż zazwyczaj odsłonach.
Mistrz kulinarny - Marcin Budynek - znany z programów telewizyjnych tj. "Pytanie na śniadanie" czy "Kawa i herbata", ale również uznany szef kuchni, chwalił zaangażowanie młodzieży oraz nauczycieli w podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Podczas posumowania uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w projekcie, a także noże chefa kuchni.
W ramach projektu "Wybieram wieprzowinę", którego organizatorami są Związek "Polskie Mięso" oraz "Akademia Kulinarna Marcina Budynka" w szkole został wygłoszony wykład przez chefa Marcina Budynka oraz dietetyk Judytę Szymkowiak dla wszystkich uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Podczas wykładu pozyskali oni wiedzę o jakości mięsa wieprzowego, ale również jego wykorzystaniu w planowaniu żywienia. Następnie dwudziestka wybranych uczniów wzięła udział w warsztatach kulinarnych, podczas których uczyli się pod okiem fachowców, jak wykorzystać wszystkie elementy tuszy wieprzowej w gastronomii. Uczniowie mieli okazję przygotowywać policzki wieprzowe, boczek, ale i tradycyjne elementy schabu czy karkówki w trochę innych niż zazwyczaj odsłonach.
Mistrz kulinarny - Marcin Budynek - znany z programów telewizyjnych tj. "Pytanie na śniadanie" czy "Kawa i herbata", ale również uznany szef kuchni, chwalił zaangażowanie młodzieży oraz nauczycieli w podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Podczas posumowania uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w projekcie, a także noże chefa kuchni.