Uczennica ZSEU w Żychlinie na podium w wielkopolskim konkursie kelnerskim
Kolejny rok z sukcesem Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie na konkursie „Profesjonalny kelner kluczem do sukcesu zawodowego”. Tym razem II miejsce w konkursie zajęła Erika Świętanowska.
W Kaliszu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich po raz szósty odbył się sprawdzian wiedzy i umiejętności kelnerskich. Do rywalizacji zgłosiły się szkoły kształcące w zawodzie kelner oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
W czołówce najlepszych kelnerów w Wielkopolsce znalazły się Natalia Malczyk oraz Erika Świętanowska. Za profesjonalne wykonanie konkurencji, ale też fantazję, kreatywność i zwinność jury wybrało trójkę laureatów. W tym gronie na II miejscu uplasowała się Erika Świętanowska z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Podczas konkursu należało przygotować stół dla 4 osób na przyjęcie biznesowe z zagranicznym gościem, nakryć stół do określonego menu, obsłużyć gości zgodnie z zasadami oraz odbył się bieg sprawnościowy z tacą. Celem konkursu jest rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami, aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego, promocja młodych talentów oraz popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu i doboru zastawy, a także szkła do określonego menu.
Honorowy patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta Kalisza. Uczennice do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów zawodowych Elżbieta Sell.
W Kaliszu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich po raz szósty odbył się sprawdzian wiedzy i umiejętności kelnerskich. Do rywalizacji zgłosiły się szkoły kształcące w zawodzie kelner oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
W czołówce najlepszych kelnerów w Wielkopolsce znalazły się Natalia Malczyk oraz Erika Świętanowska. Za profesjonalne wykonanie konkurencji, ale też fantazję, kreatywność i zwinność jury wybrało trójkę laureatów. W tym gronie na II miejscu uplasowała się Erika Świętanowska z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Podczas konkursu należało przygotować stół dla 4 osób na przyjęcie biznesowe z zagranicznym gościem, nakryć stół do określonego menu, obsłużyć gości zgodnie z zasadami oraz odbył się bieg sprawnościowy z tacą. Celem konkursu jest rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy uczniami, aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego, promocja młodych talentów oraz popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu i doboru zastawy, a także szkła do określonego menu.
Honorowy patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta Kalisza. Uczennice do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów zawodowych Elżbieta Sell.