"Klasa z Neste" - sukces uczniów z Żychlina
Uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSEU z Żychlina wygrali ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych "Klasa z Nestle" organizowany przez Nestle Professional lidera na rynku kawy i produktów spożywczych przeznaczonych do zbiorowego żywienia.
Konkurs polegał na nagraniu filmu, w którym uczniowie mieli przekonać organizatorów, że są zdecydowanie najlepszą klasą, która powinna znaleźć się pod opieką tak profesjonalnego partnera jakim jest Nestle.
W ramach współpracy jaką zagwarantował "Klasie z Nestle" organizator młodzież wraz z opiekunami wzięła udział w dwudniowych warsztatach kulinarnych w kuchni szkoleniowej Nestle w Warszawie przeprowadzonych przez Jerzego Pasikowskiego - doradcę kulinarnego, a przede wszystkim autorytet kulinarny. Młodzi kucharze otrzymali również profesjonalne stroje kucharskie oraz zestawy noży oraz drobnego sprzętu AGD zarówno dla siebie jak i dla szkoły. Kolejnym etapem współpracy szkoły z organizatorem konkursu będzie ponowna wizyta w Warszawie, gdzie zostanie zorganizowany konkurs kulinarny dla uczniów. Najlepsi zostaną zaproszeni na kolację do restauracji jednego z najwybitniejszych polskich szefów kuchni Wojciecha Modesta Amaro, a zwycięzca konkursu będzie mógł odbyć miesięczny staż w kuchni szkoleniowej Nestle. Zdobyte już doświadczenie z pewnością uczniów pierwszej klasy zmotywuje do dalszego rozwoju i pracy
Konkurs polegał na nagraniu filmu, w którym uczniowie mieli przekonać organizatorów, że są zdecydowanie najlepszą klasą, która powinna znaleźć się pod opieką tak profesjonalnego partnera jakim jest Nestle.
W ramach współpracy jaką zagwarantował "Klasie z Nestle" organizator młodzież wraz z opiekunami wzięła udział w dwudniowych warsztatach kulinarnych w kuchni szkoleniowej Nestle w Warszawie przeprowadzonych przez Jerzego Pasikowskiego - doradcę kulinarnego, a przede wszystkim autorytet kulinarny. Młodzi kucharze otrzymali również profesjonalne stroje kucharskie oraz zestawy noży oraz drobnego sprzętu AGD zarówno dla siebie jak i dla szkoły. Kolejnym etapem współpracy szkoły z organizatorem konkursu będzie ponowna wizyta w Warszawie, gdzie zostanie zorganizowany konkurs kulinarny dla uczniów. Najlepsi zostaną zaproszeni na kolację do restauracji jednego z najwybitniejszych polskich szefów kuchni Wojciecha Modesta Amaro, a zwycięzca konkursu będzie mógł odbyć miesięczny staż w kuchni szkoleniowej Nestle. Zdobyte już doświadczenie z pewnością uczniów pierwszej klasy zmotywuje do dalszego rozwoju i pracy