Ogólnopolskie konkursy - kulinarny i barmański - z udziałem uczniów z Żychlina
Pierwszy tydzień grudnia obfitował w sukcesy uczniów z technikum żywienia z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Młodzi kucharze: Damian Durski i Żaneta Marciniak z 2 klasy tż wystartowali w I Kulinarnym Pucharze Polski Mięsa Drobiowego. Spośród 60 zgłoszeń z całej Polski, wybrano dziesięciu najlepszych uczniów, ktorych zaproszono na finał w Warszawie. W tym gronie znaleźli się również kucharze z Żychlina.
W Warszawie towarzyszyła im 20-osobowa grupa uczniów z ZSEU, która dzięki zakwalifikowaniu się Damiana i Żanety do ścislej czołówki, wzięła udział w warsztatach i wykładach odbywających się w Food Lab Grzegorza Łapanowskiego dotyczących mięsa drobiowego. W zmaganiach konkursowych młodych kucharzy oceniało wybitne jury: Robert Sowa, Teo Vafidis, Giancarlo Russo i Jarosław Walczyk.
W Warszawie towarzyszyła im 20-osobowa grupa uczniów z ZSEU, która dzięki zakwalifikowaniu się Damiana i Żanety do ścislej czołówki, wzięła udział w warsztatach i wykładach odbywających się w Food Lab Grzegorza Łapanowskiego dotyczących mięsa drobiowego. W zmaganiach konkursowych młodych kucharzy oceniało wybitne jury: Robert Sowa, Teo Vafidis, Giancarlo Russo i Jarosław Walczyk.
Również w Warszawie, młodzi barmani rywalizowali w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie Monin Junior Cup 2018, w którym debiutował Bartosz Trawiński z 2 klasy technikum żywienia w Żychlinie. Konkurs składał sie z dwóch konkurencji: blind testu i przygotowaniu drinka wraz z dekoracją. W drugiej konkurencji wysoko oceniono umiejętności techniczne ucznia z ZSEU.
Oceną jurorską zajmowali się profesjonalni barmani i sędziowie ze Stowarzyszenia Barmanów Polskich. Bartosz Trawiński z Warszawy wrócił z nagrodami, m.in. zaproszeniem na szkolenie Monin z zakresu znajomości praktycznego wykorzystania produktów barmańskich.