Mistrz Kulinarny Karol Okrasa w ZSEU w Żychlinie
Po raz kolejny młodzież z technikum żywienia w ZSEU w Żychlinie miała okazje spotkać się z jednym z najbardziej cenionych chefów kuchni Karolem Okrasą.
Spotkanie uczniów z mistrzem rozpoczęło się od dość nietypowego powitania szanownego Gościa przez "Fryderyka Chopina" i "Melanię Bronikowską" , w których wcielili się uczniowie szkoły. Po uroczystym powitaniu w bardzo luźnej i przyjaznej atmosferze pan Karol rozpoczął spotkanie kulinarne, które było niewątpliwą ucztą kulinarną, ale również ucztą słowną - wszak Gość słynie z tego, że o jedzeniu ale nie tylko potrafi pięknie opowiadać.
Uczniowie słuchali słów Mistrza, ale mieli okazję do zadania wielu pytań dotyczących min. gotowania czy sukcesów jakie Chef osiągnął. Przez cały czas trwania spotkania pan Karol wraz z pracującym z nim kucharzem Adrianem przygotowywali danie, skrywające "smaki dzieciństwa" pana Karola przedstawione w nowoczesnych formach, a także klasyczne sposoby sporządzania potraw - szczególnie ryb, z których słynęła kuchnia staropolska. Wiedza i doświadczenie, którym dzielił się z uczniami wierzymy, że zaowocują w przyszłości sukcesami naszej młodzieży.
Pani Dyrektor Anna Matczak-Gaj wraz z klubem Młodego restauratora podziękowali za poświęcony szkole i uczniom czas, jednak to nie był koniec spotkania, bo po autografy i wspólne zdjęcia ustawiła się duża kolejka uczniów i nauczycieli. Po oficjalnej części dyrekcja oraz nauczyciele zawodu spotkali się z chefem Karolem Okrasą gdzie wymienili się spostrzeżeniami z branży gastronomicznej z punktu widzenia szkoły, ale również kucharzy. W trosce o dobro polskiej gastronomii chef chętnie dzieli się wiedzą i doświadczeniem proponując młodym kucharzom z Żychlina staże w swojej warszawskiej restauracji Platter. Na pożegnanie padła deklaracja ze strony Mistrza Kulinarnego Karola Okrasy, że to kolejne już spotkanie w Żychlinie nie było ostatnim i na kolejne nie będziemy musieli długo czekać.