Uczniowie z ZSEU w Żychlinie znowu wyróżnieni
Antoni Zejer i Justyna Marciniak oraz Sebastian Durski i Damian Durski, młodzi kucharze z technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie zostali wyróżnieni na ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Gotuj Lokalnie” orgaznizowanym przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Ogólnopolski projekt dla młodych kucharzy obejmował kilka etapów. Najpierw musieli się wykazać nauczyciele, ponieważ z nadesłanych przez nauczycieli z całej Polski receptur na danie z wykorzystaniem kurczaka oraz dyni wybrano 12 najlepszych propozycji i zaproszono ich autorów na warsztaty kulinarne prowadzone przez znanego szefa kuchni Marcina Budynka do Centrum Techniki Kulinarnej Doram do Warszawy. Kolejnym etapem było przeprowadzenie przez nauczycieli w swoich szkołach warsztatów kulinarnych dla uczniów, czego efektem miały być: przystawka z wykorzystaniem podrobów i jaja oraz danie główne z wykorzystaniem kurczaka, dyni oraz suszonych grzybów. Uczniowie pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych Katarzyny Hryciuk oraz Sylwii Maciejewskiej przygotowali konkursowe propozycje i w efekcie zostały wysłane cztery zgłoszenia na ogólnopolski konkurs.
W finale wśród 10 najlepszych drużyn okazało się, że znalazły się aż dwie ekipy z Żychlina: Antoni Zejer i Justyna Marciniak z klasy IV TŻiUG oraz uczniowie klasy pierwszej Sebastian Durski i Damian Durski. Był to pierwszy ogólnopolski konkurs w jakim brali udział i z dumą należy podkreślić, że udało się przywieźć dwa wyróżnienia.
W jury zasiedli wybitni szefowie kuchni Marcin Budynek, Rober Sowa oraz Giancarlo Russo a także przedstawiciel firmy Drosed.
Ogólnopolski projekt dla młodych kucharzy obejmował kilka etapów. Najpierw musieli się wykazać nauczyciele, ponieważ z nadesłanych przez nauczycieli z całej Polski receptur na danie z wykorzystaniem kurczaka oraz dyni wybrano 12 najlepszych propozycji i zaproszono ich autorów na warsztaty kulinarne prowadzone przez znanego szefa kuchni Marcina Budynka do Centrum Techniki Kulinarnej Doram do Warszawy. Kolejnym etapem było przeprowadzenie przez nauczycieli w swoich szkołach warsztatów kulinarnych dla uczniów, czego efektem miały być: przystawka z wykorzystaniem podrobów i jaja oraz danie główne z wykorzystaniem kurczaka, dyni oraz suszonych grzybów. Uczniowie pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych Katarzyny Hryciuk oraz Sylwii Maciejewskiej przygotowali konkursowe propozycje i w efekcie zostały wysłane cztery zgłoszenia na ogólnopolski konkurs.
W finale wśród 10 najlepszych drużyn okazało się, że znalazły się aż dwie ekipy z Żychlina: Antoni Zejer i Justyna Marciniak z klasy IV TŻiUG oraz uczniowie klasy pierwszej Sebastian Durski i Damian Durski. Był to pierwszy ogólnopolski konkurs w jakim brali udział i z dumą należy podkreślić, że udało się przywieźć dwa wyróżnienia.
W jury zasiedli wybitni szefowie kuchni Marcin Budynek, Rober Sowa oraz Giancarlo Russo a także przedstawiciel firmy Drosed.