Najlepsze homary serwują uczniowie ZSEU w Żychlinie
Uczniowie Zespołu Szkól Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie doskonale przygotowują się do zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Dla pogłębienia swojej wiedzy i umiejętności wzięli udział w warsztatach przeprowadzonych przez Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej.
Organizatorem warsztatów był Klub Młodego Restauratora.
Sporządzanie takich specjałów pod okiem mistrza na pewno było dużym wyzwaniem dla żychlińskiej młodzieży, ale jeszcze większą atrakcją była możliwość degustowania tych wykwintnych potraw. Wśród uczniów znaleźli się smakosze homara, jak również ostryg czy ślimaków. Warsztaty pobudziły ich kubki smakowe, a co za tym idzie kreatywność w poszukiwaniu nowych tematów kulinarnych.Jak informuje Elżbieta Sel, nauczycielka ZSEU w Żychlinie – zajęcia obejmowały serwis specjalny, to znaczy, uczniowie sporządzali oraz serwowali w obecności gościa homara, ostrygi, ślimaki i kawior. Podczas warsztatów młodzież, korzystając z profesjonalnego sprzętu do obsługi gościa metodą angielską, flambirowała potrawy.
Na zakończenie uczniowie otrzymali Certyfikat, który będą mogli wraz z nabytymi umiejętnościami zaprezentować podczas ubiegania się w przyszłości o pracę.– Zajęcia z panem Grzegorzem Górnikiem to również nauka eleganckiego serwowania potraw, dobór odpowiedniej zastawy stołowej do owoców morza, jak również czarowanie gościa podczas całej obsługi. Zakończył je pokaz dekantacji wina. To była wspaniała lekcja dydaktyczna. To była dla każdego nauka Savoir-Vivre przy stole – dodaje nauczycielka.
Organizatorem warsztatów był Klub Młodego Restauratora.