Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów"
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego ogłosiła konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. „Nasze kulinarne dziedzictwo–smaki regionów”.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Wielkopolska Izba Rolnicza, jako partner konkursu zachęcamy koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i lokalne organizacje, osoby prywatne oraz prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, właścicieli pensjonatów i małych zakładów rzemieślniczych do zgłaszania produktów regionalnych i tradycyjnych. Zgłoszenia należy przesyłać do końca czerwca na adres e-mail: b.idczak@wir.org.pl lub pocztą na adres: Wielkopolska Izba Rolnicza ul. Golęcińska 9L, 60-626 Poznań.
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się w dniu 27 sierpnia 2017 r. w Gnieźnie podczas XIX Wojewódzko-Archidiecezjalnych Dożynek Wielkopolskich. Spośród laureatów regionalnych Krajowa Kapituła Konkursu wyłoni zwycięzców, których uhonoruje w trakcie wielkiego finału 24 września 2017 r. na targach Smaki Regionów-Polagra Food w Poznaniu.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Wielkopolska Izba Rolnicza, jako partner konkursu zachęcamy koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i lokalne organizacje, osoby prywatne oraz prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, właścicieli pensjonatów i małych zakładów rzemieślniczych do zgłaszania produktów regionalnych i tradycyjnych. Zgłoszenia należy przesyłać do końca czerwca na adres e-mail: b.idczak@wir.org.pl lub pocztą na adres: Wielkopolska Izba Rolnicza ul. Golęcińska 9L, 60-626 Poznań.
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się w dniu 27 sierpnia 2017 r. w Gnieźnie podczas XIX Wojewódzko-Archidiecezjalnych Dożynek Wielkopolskich. Spośród laureatów regionalnych Krajowa Kapituła Konkursu wyłoni zwycięzców, których uhonoruje w trakcie wielkiego finału 24 września 2017 r. na targach Smaki Regionów-Polagra Food w Poznaniu.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Wielkopolskiej Izby Rolniczej.