Andżelika Gronostaj w finale Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
Andżelika Gronostaj, uczennica III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zajęła III miejsce w XLI eliminacjach Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomicznym i zakwalifikowała się do etapu centralnego.
W finale olimpiady Wielkopolskę reprezentować będzie Andżelika Gronostaj, uczennica ZSE-U w Żychlinie, która w eliminacjach wykazała się wysoką wiedzą i umiejętnościami praktycznymi z zakresu gastronomii.
XLI eliminacje Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych odbyły się 21 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni. Rywalizowało w nich aż 167 uczniów z 52 szkół ponadgimnazjalnych w 9 blokach tematycznych tj. gastronomia, technologia żywności, leśnictwo, ochrona i inżynieria środowiska, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, mechanizacja rolnictwa, weterynaria oraz architektura krajobrazu. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 60 pytań oraz wykonywali trzy zadania praktyczne.
Laureaci otrzymali dyplomy oraz cenne nagrody rzeczowe.
W finale olimpiady Wielkopolskę reprezentować będzie Andżelika Gronostaj, uczennica ZSE-U w Żychlinie, która w eliminacjach wykazała się wysoką wiedzą i umiejętnościami praktycznymi z zakresu gastronomii.
XLI eliminacje Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych odbyły się 21 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni. Rywalizowało w nich aż 167 uczniów z 52 szkół ponadgimnazjalnych w 9 blokach tematycznych tj. gastronomia, technologia żywności, leśnictwo, ochrona i inżynieria środowiska, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, mechanizacja rolnictwa, weterynaria oraz architektura krajobrazu. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 60 pytań oraz wykonywali trzy zadania praktyczne.
Szkołę reprezentowali również Martyna Prahl z klasy II technikum agrobiznesu w bloku produkcja zwierzęca oraz Witold Lewandowski z klasy III technikum agrobiznesu w bloku produkcja roślinna.Jak informuje Elżbieta Sell, nauczycielka ZSEU w Żychlinie – To już kolejny rok, kiedy uczniowie z Żychlina w bloku gastronomicznym kwalifikują się do etapu centralnego tej prestiżowej Olimpiady. Takie wyniki potwierdzają, że ZSEU w Żychlinie bardzo dobrze przygotowuje zawodowo swoich uczniów. Najlepsi uczniowie spotkają się 3 czerwca 2017 r. w Lublina, gdzie odbędzie się etap centralny Olimpiady.
Laureaci otrzymali dyplomy oraz cenne nagrody rzeczowe.