Skocz do zawartości

Marzec

Aktualności

Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT

Jesiotr na gratine z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle z sosem estragonowym przygotowany przez duet Paweł Brzeski i Adam Kowalewski z Hotelu Zamek GniewJesiotr na gratine z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle z sosem estragonowym, ujął smakiem i estetyką jury konkursowe III Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które odbyły się w 11 marca w Licheniu.
 
W drugi weekend marca, na stołach Hotelu Atut, królowały potrawy z jesiotra, a kunszt kulinarny najlepszych kucharzy oceniło znamienite grono jurorów – Robert Sowa, Adam Dmyterko, Adam Chrząstowski, Krzysztof Gradzewicz, Grzegorz Parczewski, Przemysław Langowskie, Wojciech Harapkiewicz. Mistrzom sztuki kulinarnej przewodniczyła Ewa Wachowicz, zaproszona jako gość specjalny.
 
W III Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra rywalizowało osiem dwuosobowych drużyn, reprezentujących hotele i restauracje z całej Polski, które w swoich kartach dań oferują zachwycające wyrazistym i zarazem delikatnym smakiem dania z jesiotra.
 
Przygotowane potrawy zachwycały nie tylko aromatem, smakiem, ale i wyglądem. Podniebienia jurorów zachwyciły dania, perfekcyjnie wykonane przez tegorocznych laureatów – Pawła Brzeskiego i Adama Kowalewskiego z Hotelu Zamek Gniew. Panowie zaserwowali jesiotra na gratine z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle z sosem estragonowym. Na deser podali mus z białej czekolady, coulis z czerwonej porzeczki, crunch z ciasta kruchego i nutelli. Nieodbiegające od mistrzowskiego kunsztu danie wykonali Przemysław Gościniak Bartłomiej Kornacki z Restauracji Warszawskiej Sosnowiec, którzy zaserwowali filet z jesiotra kompresowany w oliwie dyniowej, policzek z jesiotra w tempurze podany na placku z czarnej soczewicy, mini warzywami i sosem Galiano z kawiorem z jesiotra. Na deser była pianka z marakuji otulona panna cotta, podana z zmrożonym kremem angielskim z zielonym tabasco i żelem malinowym. Równie atrakcyjną potrawą zachwycili Marcin Nieznaj i Michał Kulpiński z kawiarnia „Musicafe” w Kraśniku. Ich daniem głównym był jesiotr z sosem muślinowym, kawiorem i warzywami, natomiast na słodko podano „semifreddo” borówkowe z chałwą pistacjową i malinami.
 
Nagrodę Specjalną w kategorii „Najlepiej dobrane przyprawy do poszczególnych dań” otrzymał: Radosław Gierałtowski oraz Mateusz Janusz z restauracji „Szafarnia 10” z Gdańska, którzy przygotowali:
Danie główne: Jesiotr/kawior/fermentowane jabłko/ciasto parzone/algi morskie Deser: topinambur /rokitnik/czarny bez/ młode pędy sosny.
 
Patronat honorowy objęli m.in. marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak oraz starosta koniński Stanisław Bielik.
Jesiotr na gratine z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle z so
Jesiotr na gratine z brukwi, puree z ziemniaka truflowego i fioletowej marchwi na palonym maśle z so
Kunszt kulinarny najlepszych kucharzy oceniło znamienite grono jurorów
Kunszt kulinarny najlepszych kucharzy oceniło znamienite grono jurorów
Potrawy konkursowe
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Licheń. Mistrzostwo na talerzu w Hotelu ATUT
Zobacz także:
Tłumacz MigamPowiatowe Centrum Zrządzania Kryzysowego w Koninierozlicz PITLogo Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Urbanowskiej w KoninieLogo Stowarzyszenia Aglomeracji Konińskiej
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting