"Najpiękniejszy stół świąteczny"
Sylwia Witaszek i Katarzyna Śliwka, uczennice z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu udekorowały „Najpiękniejszy stół świąteczny” w tegorocznej edycji konkursu.
„Jak kwiaty są ozdobą ziemi i roślin, tak zwyczaje są krasą domowego życia narodów” – motto Zygmunta Gloger’a przyświecało 14. wielkopolskiemu konkursowi „Najpiękniejszy stół świąteczny”, który 16 grudnia 2016 r. odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Do konkursu przystąpiło czternaście 2-osobowych zespołów z placówek oświatowych z województwa Wielkopolskiego. Świątecznie udekorowane stoły nacechowane były symboliką Bożego Narodzenia, a także wyróżniały się oryginalnością i indywidualnym charakterem przygotowanych dekoracji. Starannie dobrana zastawa, tematyczna aranżacja oraz odpowiednio dobrane menu zachęcały do wspólnego biesiadowania. Z zadaniem konkursowym najlepiej poradziły sobie uczennice z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, drugie i trzecie miejsce przypadło uczennicom z Zespołu Szkół Technicznych w Turku.
Rozstrzygnięto również szkolny konkurs kulinarny „Na najsmaczniejszą potrawę wigilijną”. Zwycięzcą okazała się Kamila Gradecka, która przygotowała rybę w warzywach. Drugie miejsce komisja konkursowa przyznała Sebastianowi Bartczakowi za śledzia w suszonych pomidorach z orzechami i Dominiakowi Bartczakowi za miodownik z masą budyniową. Trzecie miejsce zajął Antoni Zejer za kulebiaka z kapustą i grzybami.
Impreza odbyła się pod honorowym patronatem Starosty Konińskiego oraz Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.
„Jak kwiaty są ozdobą ziemi i roślin, tak zwyczaje są krasą domowego życia narodów” – motto Zygmunta Gloger’a przyświecało 14. wielkopolskiemu konkursowi „Najpiękniejszy stół świąteczny”, który 16 grudnia 2016 r. odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Do konkursu przystąpiło czternaście 2-osobowych zespołów z placówek oświatowych z województwa Wielkopolskiego. Świątecznie udekorowane stoły nacechowane były symboliką Bożego Narodzenia, a także wyróżniały się oryginalnością i indywidualnym charakterem przygotowanych dekoracji. Starannie dobrana zastawa, tematyczna aranżacja oraz odpowiednio dobrane menu zachęcały do wspólnego biesiadowania. Z zadaniem konkursowym najlepiej poradziły sobie uczennice z Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, drugie i trzecie miejsce przypadło uczennicom z Zespołu Szkół Technicznych w Turku.
Rozstrzygnięto również szkolny konkurs kulinarny „Na najsmaczniejszą potrawę wigilijną”. Zwycięzcą okazała się Kamila Gradecka, która przygotowała rybę w warzywach. Drugie miejsce komisja konkursowa przyznała Sebastianowi Bartczakowi za śledzia w suszonych pomidorach z orzechami i Dominiakowi Bartczakowi za miodownik z masą budyniową. Trzecie miejsce zajął Antoni Zejer za kulebiaka z kapustą i grzybami.
Impreza odbyła się pod honorowym patronatem Starosty Konińskiego oraz Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.