Uczniowie ZSE-U w Żychlinie gotowali z Okrasą
Karol Okrasa, znamienity kucharz, autor książek i prezenter telewizyjny programów o tematyce kulinarnej gościł wczoraj (10 lutego) w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie.
Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych żychlińskiej placówki doskonalili swoje umiejętności kulinarne pod okiem Karola Okrasy. – Nasza szkoła od lat kształci uczniów w kierunkach gastronomiczno – hotelarskich i stara się profesjonalnie przygotować uczniów do życia zawodowego. Nauczyciele dzięki swojej pasji rozbudzają zainteresowania, które znacznie wzbogacają wiedzę i umiejętności uczniów. Nie bez znaczenia jest również możliwość łączenia wiedzy teoretycznej z praktyczną poprzez innowacyjne metody nauczania. Stąd też pomysł zaproszenia tak wybitnego kucharza, jakim jest Karol Okrasa – mówi Elżbieta Sell, nauczycielka przedmiotów zawodowych ZSE–U w Żychlinie.
Ta niezwykle ciekawa i zarazem niecodzienna lekcja stała się okazją do wspólnego przyrządzenia łososia z paprykową salsą i kaszą pęczak. Mistrz kulinarny przekonywał młodzież, że polska kuchnia jest smaczna i aromatyczna. Bardzo chętnie dzielił się swoją wiedzą zawodową, a także życiowym podejściem do nauki, pracy i sukcesu.
Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą zainspirowały uczestników do poszukiwania nowych smaków oraz zmotywowały ich do większej pracy i dążenia do sukcesu. Gotowanie z tak ciekawą osobowością było niezwykłym doświadczeniem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej z Żychlina.
Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych żychlińskiej placówki doskonalili swoje umiejętności kulinarne pod okiem Karola Okrasy. – Nasza szkoła od lat kształci uczniów w kierunkach gastronomiczno – hotelarskich i stara się profesjonalnie przygotować uczniów do życia zawodowego. Nauczyciele dzięki swojej pasji rozbudzają zainteresowania, które znacznie wzbogacają wiedzę i umiejętności uczniów. Nie bez znaczenia jest również możliwość łączenia wiedzy teoretycznej z praktyczną poprzez innowacyjne metody nauczania. Stąd też pomysł zaproszenia tak wybitnego kucharza, jakim jest Karol Okrasa – mówi Elżbieta Sell, nauczycielka przedmiotów zawodowych ZSE–U w Żychlinie.
Ta niezwykle ciekawa i zarazem niecodzienna lekcja stała się okazją do wspólnego przyrządzenia łososia z paprykową salsą i kaszą pęczak. Mistrz kulinarny przekonywał młodzież, że polska kuchnia jest smaczna i aromatyczna. Bardzo chętnie dzielił się swoją wiedzą zawodową, a także życiowym podejściem do nauki, pracy i sukcesu.
Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą zainspirowały uczestników do poszukiwania nowych smaków oraz zmotywowały ich do większej pracy i dążenia do sukcesu. Gotowanie z tak ciekawą osobowością było niezwykłym doświadczeniem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej z Żychlina.