Skocz do zawartości

Aktualności 2015

Aktualności

O profesji barmana-sommeliera w ZSEU w Żychlinie

Jaki rodzaj trunku podać przed posiłkiem, a jaki po posiłku? Jak podawać wino i w jakiej temperaturze najlepiej serwować poszczególne rodzaje? Jak wybrać odpowiednie kieliszki do wina i innych trunków? Te i wiele innych wątpliwości rozwiał podczas warsztatów kelnerskich w Zespołu Szkół Ekonomioczno-Usługowych w Żychlinie, założyciel jedynej w Polsce Akademii Kelnerskiej – Grzegorz Górnik. Spotkanie odbyło się 7 listopada 2015 r.
 
Swoją wiedzę na temat etykiety kolejności serwowania i podawania szlachetnych trunków, uczniom klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum obsługi turystycznej, przekazał Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej.

– Wysoka jakość kształcenia zawodowego to wiedza i umiejętności zdobywane w różnorodnej formie i różnymi metodami. To nie tylko lekcje teoretyczne, ale przede wszystkim zajęcia praktyczne gwarantujące zdobycie właściwych umiejętności. Tym razem zorganizowane zostały warsztaty na poziomie podstawowym, z zakresu kelner – barman – sommelier. Uczestnicy warsztatów poznali światowej marki alkohole oraz historię powstawania pierwszych napojów mieszanych, a także techniki ich mixowania oraz podawania, zgodnie ze sztuką barmańską. Ponadto pod okiem mistrza przygotowywali aperitify, digestify z zawartością alkoholu oraz pozbawione procentów – informuje Elżbieta Sell, nauczycielka ZSEU w Żychlinie i inicjatorka wydarzania.

–  Rosnące w Polsce zainteresowanie winami powoduje, że pojawiła się nowa specjalizacja w zawodzie kelnera – sommelier. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, staramy się zapewnić naszym uczniom najwyższą jakość kształcenia, a takie spotkania pozwalają rozwijać ich pasje i zainteresowania. Dowodem tego niech będzie Certyfikat Akademii Kelnerskiej poświadczający podnoszenie jakości kształcenia zawodowego w ZSEU w Żychlinie – dodaje Anna Matczak-Gaj, dyrektor ZSEU w Żychlinie.

Jak podkreśla sam mistrz – Grzegorz Górnik – profesjonalny barman – sommelier, to zarazem showman i artysta o wysokiej kulturze osobistej. To zawód wymagający dużej wiedzy i niespotykanych umiejętności oraz systematycznego doskonalenia.
 
Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali stosowne zaświadczenia o jego ukończeniu.
Założyciel jedynej w Polsce Akademii Kelnerskiej – Grzegorz Górnik
Młodzież uczyła się sztuki barmańskiej
Pamiątkowe zdjęcie uczestników warsztatów z Grzegorzem Górnikiem
Zobacz także:
Tłumacz MigamPowiatowe Centrum Zrządzania Kryzysowego w Koninierozlicz PITLogo Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Urbanowskiej w KoninieLogo Stowarzyszenia Aglomeracji Konińskiej
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting