O profesji barmana-sommeliera w ZSEU w Żychlinie
Swoją wiedzę na temat etykiety kolejności serwowania i podawania szlachetnych trunków, uczniom klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum obsługi turystycznej, przekazał Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej.
Jak podkreśla sam mistrz – Grzegorz Górnik – profesjonalny barman – sommelier, to zarazem showman i artysta o wysokiej kulturze osobistej. To zawód wymagający dużej wiedzy i niespotykanych umiejętności oraz systematycznego doskonalenia.– Wysoka jakość kształcenia zawodowego to wiedza i umiejętności zdobywane w różnorodnej formie i różnymi metodami. To nie tylko lekcje teoretyczne, ale przede wszystkim zajęcia praktyczne gwarantujące zdobycie właściwych umiejętności. Tym razem zorganizowane zostały warsztaty na poziomie podstawowym, z zakresu kelner – barman – sommelier. Uczestnicy warsztatów poznali światowej marki alkohole oraz historię powstawania pierwszych napojów mieszanych, a także techniki ich mixowania oraz podawania, zgodnie ze sztuką barmańską. Ponadto pod okiem mistrza przygotowywali aperitify, digestify z zawartością alkoholu oraz pozbawione procentów – informuje Elżbieta Sell, nauczycielka ZSEU w Żychlinie i inicjatorka wydarzania.
– Rosnące w Polsce zainteresowanie winami powoduje, że pojawiła się nowa specjalizacja w zawodzie kelnera – sommelier. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, staramy się zapewnić naszym uczniom najwyższą jakość kształcenia, a takie spotkania pozwalają rozwijać ich pasje i zainteresowania. Dowodem tego niech będzie Certyfikat Akademii Kelnerskiej poświadczający podnoszenie jakości kształcenia zawodowego w ZSEU w Żychlinie – dodaje Anna Matczak-Gaj, dyrektor ZSEU w Żychlinie.
Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali stosowne zaświadczenia o jego ukończeniu.