Skocz do zawartości

Październik

Aktualności

"Profesjonalny Kelner – Kluczem do Sukcesu Zawodowego"

Zaszczytne II miejsce w III Wielkopolskim Konkursie „Profesjonalny Kelner – Kluczem do Sukcesu Zawodowego” zajęła Marlena Koźmińska, uczennica IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. Jej koleżankę Agnieszkę Hyży uhonorowano wyróżnieniem. Konkurs skupił młodzież ze szkół gastronomicznych z Wielkopolski.
 
W tegorocznej edycji konkursu „Profesjonalny Kelner – Kluczem do Sukcesu Zawodowego”, młodzież biorąca w nim udział mogła zaprezentować swoje umiejętnościami nakrywając stół dla czterech osób, które odbędą spotkanie o charakterze biznesowym. W rywalizacji merytorycznej, uczestnicy konkursu, musieli nakryć do stołu pod menu przygotowane przez organizatorów konkursu. Do potraw, serwowanych określoną metodą, należało dobrać odpowiednie napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Tutaj jury bardzo wnikliwie sprawdzało nie tylko umiejętności uczniów, ale również Ich wiedzę teoretyczną z doboru napojów do określonych potraw. Trzeci obszar to serwowanie napoju gorącego: jego przygotowanie i odpowiednie podanie.

W wydarzeniu udział wzięli uczniowie ze szkół z całej Wielkopolski. Naszą szkołę, dodam, że jedyną z regionu konińskiego, w tym prestiżowym konkursie reprezentowały Marlena Koźmińska i Agnieszka Hyży, uczennice IV klasy Technikum Żywienia i Usług. Konkurs był dla uczniów sprawdzianem wiedzy i umiejętności w innych warunkach, promowaniem zdrowej rywalizacji, która ma zachęcać uczniów do podnoszenia swoich kwalifikacji. Był okazją do realizacji swoich pasji i zainteresowań.  To również okazja do zauważenia jak ważną rolę, dla restauratora oraz dla gościa, pełni dobrze wykształcony kelner. Do konkursu przygotowywały się pod czujnym okiem Elżbiety Sell – informuje Anna Matczak-Gaj, dyrektor ZSEU w Żychlinie. Kelner to nie tylko dobry fachowiec – to również dobry psycholog. Kelner to artysta w sztuce uwodzenia i oczarowania gościa swoją pomysłowością, elegancją i profesjonalizmem – dodaje Elżbieta Sell.

III Wielkopolski konkurs „Profesjonalny Kelner – Kluczem do Sukcesu Zawodowego”, pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Kalisza, odbył się 20 października 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Kaliszu. Laureatką konkursu została Justyna Rybicka z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, drugie miejsce przypadło Marlenie Koźmińskiej z ZSEU w Żychlinie, a trzecie Marcie Lepel z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni.
Marlena Koźmińska i Agnieszka Hyży, reprezentowały Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w III Wielkop
Marlena Koźmińska, zajęła aszczytne II miejsce
Agnieszka Hyży, wyróżniona w konkursie
Wręczenie nagród laureatom konkursu
Laureaci konkursu
Zobacz także:
Tłumacz MigamPowiatowe Centrum Zrządzania Kryzysowego w Koninierozlicz PITLogo Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Urbanowskiej w KoninieLogo Stowarzyszenia Aglomeracji Konińskiej
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting