"Jak oczarować gościa"
Warsztaty „Jak oczarować gościa”, czyli jak profesjonalnie obsłużyć gościa w restauracji, przeprowadził Grzegorz Górniak z Akademii Kelnerskiej 8 marca w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych. Autor podręcznika kelnerskiego – „Sztuka usługiwania” od lat szkoli uczniów, nauczycieli oraz restauratorów.
Uczniowie z Żychlina mogli przećwiczyć sporządzanie potraw w obecności gościa: flambirowanie naleśników, filetowanie owoców, przygotowanie homara oraz fondue. Grzegorz Górnik podzielił się swoim doświadczeniem w nakrywaniu stołów, doborem odpowiedniej zastawy stołowej, dekantacją wina, jak również czarowaniem gości podczas bezpośredniej obsługi. Zaprezentowane triki kelnerskie wzbudziły również duże zainteresowanie wśród uczestników warsztatów. Jak zauważyła Elżbieta Sell – organizator warsztatów- niewątpliwą atrakcją dla uczniów była możliwość podglądania mistrza w sztuce usługiwania, sporządzanie potraw wraz z technikami ich podawanie oraz możliwość próbowania takich specjałów jak: homar po królewsku, tosty z kawiorem, fondue, czy płonące crepes Suzette.
Warsztaty skierowane były nie tylko do uczniów klas o profilu gastronomiczno -hotelarskim, ale również do młodzieży z innych typów szkół. Zajęcia poprowadzone zostały bowiem w taki sposób, że uczeń nie tylko poszerzał swoje wiadomości i umiejętności z technik obsługi gościa, ale poznał zasady savoir - vivre przy stole, w tym również podczas spożywania owoców morza. Szkoła w Żychlinie stawia sobie bowiem za cel wszechstronne przygotowanie uczniów do dorosłego życia, nie tylko w obszarze zawodowym.
Na koniec uczestnicy otrzymali certfikaty, które będą mogli w przyszłości wykorzystać wraz z nabytymi w szkole umiejętnościami w swojej pracy zawodowej.
Uczniowie z Żychlina mogli przećwiczyć sporządzanie potraw w obecności gościa: flambirowanie naleśników, filetowanie owoców, przygotowanie homara oraz fondue. Grzegorz Górnik podzielił się swoim doświadczeniem w nakrywaniu stołów, doborem odpowiedniej zastawy stołowej, dekantacją wina, jak również czarowaniem gości podczas bezpośredniej obsługi. Zaprezentowane triki kelnerskie wzbudziły również duże zainteresowanie wśród uczestników warsztatów. Jak zauważyła Elżbieta Sell – organizator warsztatów- niewątpliwą atrakcją dla uczniów była możliwość podglądania mistrza w sztuce usługiwania, sporządzanie potraw wraz z technikami ich podawanie oraz możliwość próbowania takich specjałów jak: homar po królewsku, tosty z kawiorem, fondue, czy płonące crepes Suzette.
Warsztaty skierowane były nie tylko do uczniów klas o profilu gastronomiczno -hotelarskim, ale również do młodzieży z innych typów szkół. Zajęcia poprowadzone zostały bowiem w taki sposób, że uczeń nie tylko poszerzał swoje wiadomości i umiejętności z technik obsługi gościa, ale poznał zasady savoir - vivre przy stole, w tym również podczas spożywania owoców morza. Szkoła w Żychlinie stawia sobie bowiem za cel wszechstronne przygotowanie uczniów do dorosłego życia, nie tylko w obszarze zawodowym.
Na koniec uczestnicy otrzymali certfikaty, które będą mogli w przyszłości wykorzystać wraz z nabytymi w szkole umiejętnościami w swojej pracy zawodowej.