Najpiękniejsze stoły wigilijne są w Żychlinie
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, magiczny czas rodzinnych spotkań, czas zgody, przyjaźni, zadumy. W piątek (12 grudnia) przy wigilijnie udekorowanych stołach w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie odbył się II Wielkopolski Konkurs na „Najpiękniejszy Stół Świąteczny”.
Do konkursu przystąpiło 18 zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych z całej Wielkopolski, bo właśnie taki – wojewódzki charakter – miała w tym roku ta rywalizacja. Stoły przygotowane przez uczniów okazały się jak zawsze oryginalne, a każdy miał przy tym swój niepowtarzalny charakter. Nie zabrakło na nich tradycyjnych elementów z kultury polskiej (sianka, gałązek świerku, opłatka, świec czy otwartej księgi Biblii), a także nowoczesnych akcentów.
W trakcie trwania konkursu młodzież samodzielnie przygotowywała dekoracje, którymi przystrajała stoły. Po zakończeniu prac nad stołami zaproszeni goście mogli podziwiać efekty pracy zespołów. Podczas oceny jury zwracało szczególną uwagę na estetykę stołu, prawidłowość nakrycia, inwencję i – co najważniejsze – kultywowanie tradycji polskiej.
Ostatecznie pięcioosobowa komisja oceniająca wybrała 3 laureatów oraz przyznała 3 wyróżnienia:
I miejsce – Karolina Jesionowska i Adrian Jaworski (Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. ST. Staszica w Kościelcu)
II miejsce – Martyna Wróbel i Krzysztof Smarzyński (Zespół Szkół Ekonomicznych im. Maksymiliana Jackowskiego w Słupcy)
III miejsce – Alicja Grodzka i Agnieszka Perdziak (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Jarocinie)
Wyróżnienie – Dominika Dudek i Justyna Czaja (Zespół Szkół CKU im. Stefana Batorego w Koninie)
Wyróżnienie – Patrycja Stachnik i Joanna Sylwestrzak (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Gen. Dr. Romana Abrahama we Wrześni)
Wyróżnienie – Patrycja Wrotecka i Michał Trawiński (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie).
Równolegle rozstrzygnięto też szkolny konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę świąteczną. Uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne przygotowując m.in. sałatkę śledziową, ciasta z makiem, pierniki oraz orzechowce. Spośród 21 osób jury wybrało najsmaczniejsze i najbardziej kreatywne w swojej formie potrawy. Zwycięzcą została Patrycja Turczyńska z II kl. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych za wykonanie tradycyjnego makowca i Patrycja Wrotecka z IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego za wykonanie ciasteczek miodowych. Drugie miejsce przypadło Ewie Rusek z III kl. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Michałowi Trawińskiemu z IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego a trzecie Klaudii Segiet i Andżelice Włośkiewicz kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Honorowym patronem organizowanego przez Klub Młodego Gastronoma przy ZSEU w Żychlinie konkursu byli: Starosta Koniński i Wielkopolski Kurator Oświaty.
Starostwo Powiatowe w Koninie było współorganizatorem tego świątecznego konkursu.
Do konkursu przystąpiło 18 zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych z całej Wielkopolski, bo właśnie taki – wojewódzki charakter – miała w tym roku ta rywalizacja. Stoły przygotowane przez uczniów okazały się jak zawsze oryginalne, a każdy miał przy tym swój niepowtarzalny charakter. Nie zabrakło na nich tradycyjnych elementów z kultury polskiej (sianka, gałązek świerku, opłatka, świec czy otwartej księgi Biblii), a także nowoczesnych akcentów.
W trakcie trwania konkursu młodzież samodzielnie przygotowywała dekoracje, którymi przystrajała stoły. Po zakończeniu prac nad stołami zaproszeni goście mogli podziwiać efekty pracy zespołów. Podczas oceny jury zwracało szczególną uwagę na estetykę stołu, prawidłowość nakrycia, inwencję i – co najważniejsze – kultywowanie tradycji polskiej.
Ostatecznie pięcioosobowa komisja oceniająca wybrała 3 laureatów oraz przyznała 3 wyróżnienia:
I miejsce – Karolina Jesionowska i Adrian Jaworski (Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. ST. Staszica w Kościelcu)
II miejsce – Martyna Wróbel i Krzysztof Smarzyński (Zespół Szkół Ekonomicznych im. Maksymiliana Jackowskiego w Słupcy)
III miejsce – Alicja Grodzka i Agnieszka Perdziak (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Jarocinie)
Wyróżnienie – Dominika Dudek i Justyna Czaja (Zespół Szkół CKU im. Stefana Batorego w Koninie)
Wyróżnienie – Patrycja Stachnik i Joanna Sylwestrzak (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Gen. Dr. Romana Abrahama we Wrześni)
Wyróżnienie – Patrycja Wrotecka i Michał Trawiński (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie).
Równolegle rozstrzygnięto też szkolny konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę świąteczną. Uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne przygotowując m.in. sałatkę śledziową, ciasta z makiem, pierniki oraz orzechowce. Spośród 21 osób jury wybrało najsmaczniejsze i najbardziej kreatywne w swojej formie potrawy. Zwycięzcą została Patrycja Turczyńska z II kl. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych za wykonanie tradycyjnego makowca i Patrycja Wrotecka z IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego za wykonanie ciasteczek miodowych. Drugie miejsce przypadło Ewie Rusek z III kl. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Michałowi Trawińskiemu z IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego a trzecie Klaudii Segiet i Andżelice Włośkiewicz kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Honorowym patronem organizowanego przez Klub Młodego Gastronoma przy ZSEU w Żychlinie konkursu byli: Starosta Koniński i Wielkopolski Kurator Oświaty.
Starostwo Powiatowe w Koninie było współorganizatorem tego świątecznego konkursu.