Skocz do zawartości

Grudzień

Aktualności

Wybrano "Najpiękniejszy Stół Świąteczny" w Żychlinie

„Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje, i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze jest, by żyć dla powrotu…”
Antoine de Saint-Exupéry

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, magiczny czas rodzinnych spotkań, czas zgody, przyjaźni, zadumy. We wtorek (17 grudnia) przy blasku świec, przy wigilijnie udekorowanych stołach w Zespole Szkół  Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie odbył się I Wielkopolski Konkurs na „Najpiękniejszy Stół Świąteczny” pod hasłem „Rodzinne święta”.
 
Do konkursu przystąpiło 21 zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych z województwa Wielkopolskiego. Stoły przygotowane przez uczniów okazały się bardzo oryginalne, jednak każdy miał swój indywidualny charakter. Nie zabrakło na nich tradycyjnych elementów z kultury Polskiej (sianka, gałązek świerku, opłatka, świec czy otwartej księgi Biblii). W trakcie trwania konkursu młodzież samodzielnie przygotowywała dekoracje, którymi przystrajała stoły. Po zakończeniu prac zaproszeni goście mogli podziwiać efekty pracy zespołów. Podczas oceny jury zwracało szczególną uwagę na estetykę stołu, prawidłowość nakrycia, inwencję a co najważniejsze kultywowanie tradycji polskiej. Ostatecznie pięcioosobowe jury wybrało 3 laureatów oraz przyznało 3 wyróżnienia:
I miejsce – Martyna Jąkalska i Jan Słowiński (Zespół Szkół Ekonomicznych im. Maksymiliana Jackowskiego w Słupcy)
II miejsce – Joanna Bartkowiak i Patrycja Stachnik (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. gen. dr. Romana Abrahama we Wrześni)
III miejsce – Magdalena Dudek i Daria Szwankowska (Zespół Szkół Technicznych im. Sylwestra Kaliskiego w Turku)
Wyróżnienie – Olga Przybysz i Sebastian Dzierzgwa (Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. ST. Staszica w Kościelcu)
Wyróżnienie – Natalia Sobczyk i Marta Pretkowska (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Strzałkowie)
Wyróżnienie – Emilia Wiśniewska i Ewa Michalak (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie).
 
Rozstrzygnięto również szkolny konkurs kulinarny na najsmaczniejszy wypiek świąteczny. Uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne przygotowując m.in. ciasta z makiem, pierniki oraz orzechowce. Spośród 28 osób jury wybrało najsmaczniejsze i najbardziej kreatywne w swojej formie wypieki. Zwycięzcą została Joanna Pęcherzewska z III kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego za wykonanie orzechowej choinki. Drugie miejsce przypadło Adriannie Banaszak z III kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz Michałowi Trawińskiemu z III kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego a trzecie Emila Wiśniewska II kl. Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
 
Honorowym patronatem nad organizowanym przez Klub Młodego Gastronoma przy ZSEU w Żychlinie konkursem objęła Starosta Koniński.
Zwycięzcy konkursu – Martyna Jąkalska i Jan Słowiński (Zespół Szkół Ekonomicznych im. Maksymiliana J
II miejsce – Joanna Bartkowiak i Patrycja Stachnik (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących i
III miejsce – Magdalena Dudek i Daria Szwankowska (Zespół Szkół Technicznych im. Sylwestra Kaliskieg
Wyróżnienie – Olga Przybysz i Sebastian Dzierzgwa (Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawic
Wyróżnienie – Natalia Sobczyk i Marta Pretkowska (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w St
Wyróżnienie – Emilia Wiśniewska i Ewa Michalak (Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Ch
Wypieki świąteczne przygotowane przez uczestników konkursu
Zobacz także:
Centrum Informacji TurystycznejTłumacz MigamPowiatowe Centrum Zrządzania Kryzysowego w KoninieChopin w powiecie konińskimrozlicz PIT
© 2020 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting