Uczniowie z Żychlina na stażu w Turyngii
Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie, jako jedyna placówka z powiatu, zakwalifikował się do projektu „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej” realizowanego w ramach programu Leonardo da Vinci.
Jego celem jest ułatwienie młodym ludziom rozwoju osobistego poprzez wspieranie ich w zdobywaniu i wykorzystywaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji w nowym środowisku zawodowym.
Dzięki projektowi, 28 uczniów z klas technikum o kierunkach: „żywienie i gospodarstwo domowe, „żywienie i usługi gastronomiczne”, „hotelarstwo” oraz „obsługa turystyczna” wyjedzie na staż do Niemiec.
Program stażu ma umożliwić jego uczestnikom poznanie środowiska zawodowego, organizacji i kultury pracy w innym kraju, a także zadbać o ich rozwój kulturowy. Do codziennych zadań grupy należeć będzie realizacja programu praktyki zawodowej w restauracjach i obiektach hotelowych w Turyngii, a także nauka języka niemieckiego. Młodzież będzie też uczestniczyć w zajęciach kulturowych i mentalnych oraz wycieczkach turystyczno-krajoznawczych.
Projekt „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej” realizowany będzie przez Szkołę do 30 listopada 2013 roku. Pierwsza grupa uczniów wyjedzie na miesięczny staż do Niemiec już 10 stycznia. Kolejny staż rozpocznie się 2 lipca i potrwa do 29 lipca.
Koszt projektu wynosi 288.000 zł. i w całości finansowany jest z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Uczniowie nie ponoszą żadnych opłat związanych z uczestnictwem w projekcie.
Jego celem jest ułatwienie młodym ludziom rozwoju osobistego poprzez wspieranie ich w zdobywaniu i wykorzystywaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji w nowym środowisku zawodowym.
Dzięki projektowi, 28 uczniów z klas technikum o kierunkach: „żywienie i gospodarstwo domowe, „żywienie i usługi gastronomiczne”, „hotelarstwo” oraz „obsługa turystyczna” wyjedzie na staż do Niemiec.
Program stażu ma umożliwić jego uczestnikom poznanie środowiska zawodowego, organizacji i kultury pracy w innym kraju, a także zadbać o ich rozwój kulturowy. Do codziennych zadań grupy należeć będzie realizacja programu praktyki zawodowej w restauracjach i obiektach hotelowych w Turyngii, a także nauka języka niemieckiego. Młodzież będzie też uczestniczyć w zajęciach kulturowych i mentalnych oraz wycieczkach turystyczno-krajoznawczych.
Projekt „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej” realizowany będzie przez Szkołę do 30 listopada 2013 roku. Pierwsza grupa uczniów wyjedzie na miesięczny staż do Niemiec już 10 stycznia. Kolejny staż rozpocznie się 2 lipca i potrwa do 29 lipca.
Koszt projektu wynosi 288.000 zł. i w całości finansowany jest z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Uczniowie nie ponoszą żadnych opłat związanych z uczestnictwem w projekcie.