Najpiękniejszy Stół Świąteczny w Żychlinie
W blasku świec i zimnych ogni, przy wigilijnie udekorowanych stołach w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie odbył się jubileuszowy X Powiatowy Konkurs „Najpiękniejszy Stół Świąteczny”.
Do konkursu, którego celem było wyłonienie stołu świątecznego w tradycji polskiej, przystąpiło 28 zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych z Konina oraz powiatu kolskiego, konińskiego, słupeckiego i tureckiego. Stoły przygotowane przez uczniów okazały się niezwykle oryginalne, każdy miał inny charakter, ale prawie na każdym można było spotkać elementy nawiązujące do polskich tradycji (sianko, gałązki świerku, świece, opłatek, czy otwartą księgę Biblii). Młodzież samodzielnie, w trakcie konkursu wykonała dekoracje oraz nakrycie stołu. Jury zwracało uwagę na estetykę stołu, prawidłowość nakrycia oraz inwencję w doborze tradycyjnych ozdób wigilijnych. Ostatecznie pięcioosobowe jury jako laureatów konkursu wskazało:
I miejsce – Sylwia Żurawska i Sebastian Dzierzgwa (Zespół Szkół RCKU w Kościelcu)
II miejsce – Katarzyna Rosińska i Daria Ślugaj (Zespół Szkół Technicznych w Turku)
III miejsce – Patrycja Wolicka i Monika Wejman (Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Rychwale)
Równocześnie z konkursem na najpiękniejszy stół przeprowadzano wewnątrzszkolny konkurs kulinarny pod hasłem „Wypieki świąteczne”. Uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich prezentowali swoje umiejętności kulinarne sporządzając słodkie potrawy, które pojawiają się na stole bożonarodzeniowym. Ciasta z makiem, pierniki oraz orzechowce wykonało 29 uczestników, a jury po wnikliwej ocenie wybrało takie wypieki, które były najsmaczniejsze i najpiękniej przystrojone. Zwycięzcą została Justyna Matuszak z IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Drugie miejsce przypadło Alicji Laskowskiej z II kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego a trzecie Patrycji Wroteckiej z II kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
Honorowym patronatem nad organizowanym przez Klub Młodego Gastronoma przy ZSEU w Żychlinie konkursem objęła Starosta Koniński.
I miejsce – Sylwia Żurawska i Sebastian Dzierzgwa (Zespół Szkół RCKU w Kościelcu)
II miejsce – Katarzyna Rosińska i Daria Ślugaj (Zespół Szkół Technicznych w Turku)
III miejsce – Patrycja Wolicka i Monika Wejman (Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Rychwale)
Równocześnie z konkursem na najpiękniejszy stół przeprowadzano wewnątrzszkolny konkurs kulinarny pod hasłem „Wypieki świąteczne”. Uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich prezentowali swoje umiejętności kulinarne sporządzając słodkie potrawy, które pojawiają się na stole bożonarodzeniowym. Ciasta z makiem, pierniki oraz orzechowce wykonało 29 uczestników, a jury po wnikliwej ocenie wybrało takie wypieki, które były najsmaczniejsze i najpiękniej przystrojone. Zwycięzcą została Justyna Matuszak z IV kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Drugie miejsce przypadło Alicji Laskowskiej z II kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego a trzecie Patrycji Wroteckiej z II kl. Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
Honorowym patronatem nad organizowanym przez Klub Młodego Gastronoma przy ZSEU w Żychlinie konkursem objęła Starosta Koniński.