Konińska wieś tradycją stoi
Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprosił Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem lub ze śliwką pn. „Przysmaki z wielkopolskich sadów”.
Celami Konkursu są: promowanie owoców zbieranych w sadach z terenu województwa wielkopolskiego: jabłek i śliwek, wyróżnienie i wspieranie działań KGW spajających lokalną społeczność, wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej wśród mieszkańców województwa wielkopolskiego; upowszechnianie oraz rozbudzenie w nich zainteresowania bogactwem i różnorodnością lokalnych tradycji kulinarnych, identyfikacja i promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów oraz lokalnych i tradycyjnych potraw.
Do udziału w finale, jako ambasadorki regionu konińskiego, zaproszone zostały dwa Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Rzgów: KGW w Sławsku oraz KGW w Rzgowie.
Finał konkursu odbędzie się w Białośliwiu, 28 maja 2022 r.
Źródło: KGW Sławsk, Urząd Gminy w Rzgowie
Na zdjęciu: Członkinie KGW Sławsk
Celami Konkursu są: promowanie owoców zbieranych w sadach z terenu województwa wielkopolskiego: jabłek i śliwek, wyróżnienie i wspieranie działań KGW spajających lokalną społeczność, wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej wśród mieszkańców województwa wielkopolskiego; upowszechnianie oraz rozbudzenie w nich zainteresowania bogactwem i różnorodnością lokalnych tradycji kulinarnych, identyfikacja i promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów oraz lokalnych i tradycyjnych potraw.
Do udziału w finale, jako ambasadorki regionu konińskiego, zaproszone zostały dwa Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Rzgów: KGW w Sławsku oraz KGW w Rzgowie.
Finał konkursu odbędzie się w Białośliwiu, 28 maja 2022 r.
Źródło: KGW Sławsk, Urząd Gminy w Rzgowie
Na zdjęciu: Członkinie KGW Sławsk