„Bitwa na drobiowe smaki” w ZSEU w Żychlinie - wojewódzkie eliminacje konkursu kulinarnego
Przez dwa dni Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie gościł wybitnych szefów kuchni oraz młodzież ze szkół gastronomicznych z terenu całej Wielkopolski. Wszystko to w ramach eliminacji wojewódzkich do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”, którego pomysłodawcą i głównym organizatorem jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Profesjonalnie wyposażone centrum dydaktyczno-gastronomiczne okazało się idealną bazą do tak dużego przedsięwzięcia, w którym udział wzięło 13 drużyn z Wielkopolski. Młodzież z Brzostowa, Poznania, Kalisza, Objezierza, Wrześni oraz Żychlina w pierwszym dniu przygotowała przystawkę i danie główne z dowolnego elementu kurczaka oraz rozmaitych dodatków, według wcześniej zaplanowanej receptury. Pokazali wiele odsłon dań z drobiu, mnogość dodatków, a także wykazali się kreatywnością oraz dużym zaangażowaniem.
Jury, w skład którego weszli szef Łukasz Konik, szef Artur Wawer, szef Andrzej Klimek z Pałacu w Tłokini, oraz zastępca szefa kuchni Bartłomiej Brzozowski z Restauracji Krew i Woda z Gdyni do dalszych zmagań wytypowali 6 drużyn i w finale eliminacji znalazły się drużyna Brzostowa, Poznania, Kalisza, Żychlina i dwie - z Objezierza.
Kolejny dzień konkursowych zmagań to tajemniczy Black Box. Uczniowie dopiero w dniu konkursu dowiedzieli się z jakich surowców mają przygotować danie główne. Szefowie potwierdzili, że dania jakie zostały zaserwowane były bardzo smaczne, a obowiązkowe składniki z Black Boxa - pierś kurczaka ze skórą, soczewica, kalafior i parmezan - zostały wspaniale wykorzystane.
W konkursie wyłoniono trzy najlepsze drużyny: trzecie miejsce zajęli Mateusz Hofman i Dominika Barska że szkoły z Żychlina, drugie miejsce młodzież ze szkoły z Brzostowa, a zwycięzcami okazali się uczniowie z ZSPS z Poznania i to oni będą reprezentować Wielkopolskę na finale w Warszawie.
Uczniów z żychlińskiej placówki przygotowywały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Elżbieta Sell i Katarzyna Hryciuk, która również była organizatorem konkursu z ramienia szkoły.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom oraz zwycięzcom.
Źródło: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Profesjonalnie wyposażone centrum dydaktyczno-gastronomiczne okazało się idealną bazą do tak dużego przedsięwzięcia, w którym udział wzięło 13 drużyn z Wielkopolski. Młodzież z Brzostowa, Poznania, Kalisza, Objezierza, Wrześni oraz Żychlina w pierwszym dniu przygotowała przystawkę i danie główne z dowolnego elementu kurczaka oraz rozmaitych dodatków, według wcześniej zaplanowanej receptury. Pokazali wiele odsłon dań z drobiu, mnogość dodatków, a także wykazali się kreatywnością oraz dużym zaangażowaniem.
Jury, w skład którego weszli szef Łukasz Konik, szef Artur Wawer, szef Andrzej Klimek z Pałacu w Tłokini, oraz zastępca szefa kuchni Bartłomiej Brzozowski z Restauracji Krew i Woda z Gdyni do dalszych zmagań wytypowali 6 drużyn i w finale eliminacji znalazły się drużyna Brzostowa, Poznania, Kalisza, Żychlina i dwie - z Objezierza.
Kolejny dzień konkursowych zmagań to tajemniczy Black Box. Uczniowie dopiero w dniu konkursu dowiedzieli się z jakich surowców mają przygotować danie główne. Szefowie potwierdzili, że dania jakie zostały zaserwowane były bardzo smaczne, a obowiązkowe składniki z Black Boxa - pierś kurczaka ze skórą, soczewica, kalafior i parmezan - zostały wspaniale wykorzystane.
W konkursie wyłoniono trzy najlepsze drużyny: trzecie miejsce zajęli Mateusz Hofman i Dominika Barska że szkoły z Żychlina, drugie miejsce młodzież ze szkoły z Brzostowa, a zwycięzcami okazali się uczniowie z ZSPS z Poznania i to oni będą reprezentować Wielkopolskę na finale w Warszawie.
Uczniów z żychlińskiej placówki przygotowywały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Elżbieta Sell i Katarzyna Hryciuk, która również była organizatorem konkursu z ramienia szkoły.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom oraz zwycięzcom.
Źródło: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie