Skocz do zawartości

Aktualności

Aktualności

VI Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

Powiat Turecki i Gmina Kawęczyn14 sierpnia 2016 roku byli  organizatorami szóstego już Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się w Kawęczynie pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

W Festiwalu, którego celem jest promocja potraw kojarzonych z Wielkopolską oraz aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich, znakomicie zaprezentowało się Koło Gospodyń Wiejskich MARCJANKI z powiatu konińskiego. Panie z KGW MARCJANKI pod przewodnictwem Marioli Wojciechowskiej zdobyły dwa wyróżnienia oraz nagrody za tradycyjną potrawę regionalną, którą był barszcz biały na golonkach z kluskami przycieranymi oraz za znakomite ciasto sompolińskie „Sernik Marzenki”. Jury pod przewodnictwem dr inż. Aleksandry Swulińskiej – Katulskiej, autorki i współautorki wielu publikacji o tematyce kulinarnej w kategorii na najlepszą potrawę tradycyjnej kuchni wielkopolskiej z wielkim uznaniem wypowiedziało się o umiejętnościach kulinarnych koła gospodyń z naszego powiatu.

Serdecznie gratulujemy zdobywczyniom wyróżnień i zachęcamy wszystkie koła gospodyń z powiatu konińskiego do udziału w wydarzeniach kulturowych, podczas których mogą pokazać swoje umiejętności nie tylko kulinarne.
© 2020 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting