Skocz do zawartości

Aktualności

Aktualności

Sukces uczennicy ZSEU w Żychlinie

Kesja Dzierżyńska, uczennica II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSEU w Żychlinie z nauczycielką Elżbietą SellKesja Dzierżyńska zajęła II miejsce w konkursie „Profesjonalny kelner – kluczem do sukcesu zawodowego”, który odbył się w Kaliszu 18 października 2016 r.
 
Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, rywalizowała z adeptami sztuki kelnerskiej z całej Wielkopolski i musiała wykazać się wiedzą oraz umiejętności z obsługi gościa.
 
W tegorocznej edycji konkursu „Profesjonalny kelner –kluczem do sukcesu zawodowego”, młodzież pretendująca do miana mistrza z Wielkopolski, musiała przygotować stół na przyjęcie w ogrodzie dla czterech osób. Podstawą zastawy stołowej, jak i dekoracji stołu naszej uczennicy, były barwy jesieni, a główny akcent stanowiła kompozycja z warzyw i owoców, charakterystyczna dla tego sezonu. Kesja zatytułowała swój stół „Jesienny debiut”. Następnym zadaniem było
nakrycia stołu do menu przygotowanego przez organizatora, właściwy dobór do potraw napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz obsługa gości metodą francuską. Odbył się również bieg sprawnościowy z tacą. Kesję, do udziału w konkursie, przygotowywała Elżbieta Sell, nauczycielka ZSEU w Żychlinie – informuje Anna Matczak-Gaj, dyrektor ZSEU w Żychlinie.
 
Konkurs to nie tylko rywalizacja, to również dobra zabawa oraz wymiana doświadczeń i zdobywanie nowych umiejętności. Kesja wykazała się bardzo dobrym przygotowaniem, świetnie poradziła sobie z każdym zadaniem. Należy zaznaczyć, że była najmłodszym uczestnikiem konkursu – dodaje Elżbieta Sell.
 
IV Wielkopolski konkurs „Profesjonalny kelner – kluczem do sukcesu zawodowego”, pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Kalisza, odbył się 18 października 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Kaliszu.
© 2020 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting