Skocz do zawartości

Aktualności

Aktualności

"Najpiękniejszy stół świąteczny" i "Potrawy świąteczne" w ZSEU w Żychlinie

Dwa konkursy - VI Wielkopolski konkurs "Najpiękniejszy stół świąteczny" i szkolny konkurs "Potrawy świąteczne" - odbyły się 13 grudnia 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie.

Na konkurs "Najpiękniejszy stół świąteczny" zapraszane są szkoły z Wielkopolski. Od lat cieszy się on niesłabnącym zainteresowaniem. Uroczystość jest organizowana w szkole już od 16 lat przez Klub Młodego Restauratora w ramach przedsięwzięcia pn. "Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje".

W tym roku w konkursie na najpiękniejszy stół wzięło udział 6 szkół, tj.: Zespół Szkół Technicznych z Turku, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego z Kościelca, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Kalisza, Zespół Szkół z Liskowa, Zespół Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego z Konina oraz gospodarze - ZSEU z Żychlina. Tematem tegorocznej edycji była "Wigilia w blasku świec", dlatego też, na wszystkich stołach królowały świece wprawiające zebranych w  świąteczny nastrój. Nie zabrakło również tradycyjnych elementów, takich jak sianko, opłatek czy Biblia.

W tym roku, po obradach jury w składzie: Jan Bartczak, Karolina Walczak, Maria Chojnacka, Aneta Warzych Dzierzgowska oraz Adam Zioła, I miejsce przypadło Sarze Stankiewicz i Laurze Zimnej z ZSEU z Żychlina, II miejsce zajęła Anna Misiak z ZST z Turku, a na trzecim miejscu podium stanęły  dwie szkoły: ZSRCKU z Kościelca (Daria Woźniak i Weronika Sowińska) oraz ZSGH z Kalisza (Dominika Osiewała i Oliwia Błaszczyk). 

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Wielkopolski Kurator Oświaty oraz Starosta Koniński.

Z kolei, do szkolnego konkursu na potrawę świąteczną zgłosiło się aż 32 uczniów z klas o profilu gastronomicznym. Zaserwowano dania w dwóch kategoriach: potrawy słodkie i wytrawne. Uczniowie przygotowali zarówno serniki, pierniki czy makowce, jak również ryby pod różnymi postaciami, pierogi oraz makiełki. W kategorii potraw wytrawnych jury przyznało I miejsce Natalii Malczyk, II miejsce Nicole Raźnej, a trzecie Natalii Zajączkowskiej. W daniach słodkich  na pierwszym miejscu znalazła się potrawa przygotowana przez Natalię Wróblewską, na drugim potrawa Oli Czajkowskiej, a na trzecim Agaty Wieczorkiewicz.

 

© 2020 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting