Skocz do zawartości

Aktualności

Strona główna

Nagrody, odznaczenia i najlepsze potrawy regionalne

„Bitwa Regionów” w Grodźcu obfitowała w wydarzenia i dostarczyła mnóstwo wrażeń.

Poza głównym zadaniem konkursowym, polegającym na przygotowaniu oraz zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy regionalnej, wydarzenie stało się również okazją do wręczenia ministerialnych odznaczeń oraz rozstrzygnięcia konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”.

Odznakę honorową „Za zasługi dla rolnictwa” - za osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych - otrzymało 26 osób, w tym głównie rolników z gminy Grodziec. W gronie nagrodzonych znaleźli się również wójt Gminy Grodziec Mariusz Woźniak, Przemysław Jóźwiak, prezes Banku Spółdzielczego w Koninie oraz Danuta Plucińska, pracownik Starostwa Powiatowego w Koninie.

Emocje towarzyszyły też ogłoszeniu wyników etapu regionalnego XX edycji Ogólnokrajowego Konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”. Konkurs, którego celem jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym, od początku organizuje Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwową Inspekcją Pracy, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

– „Do etapu regionalnego tegorocznej edycji Konkursu zakwalifikowano dwanaście indywidualnych gospodarstw rolnych z powiatów: konińskiego, słupeckiego, tureckiego oraz kolskiego. Komisja Konkursowa wyłoniła trzech laureatów, a także przyznała osiem wyróżnień za promowanie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz jedno wyróżnienie specjalne. Miejsce pierwsze i miano najbezpieczniejszego gospodarstwa rolnego w regionie konińskim 2023 roku otrzymało gospodarstwo Dagmary i Daniela Skoniecznych z miejscowości Przybyłów w powiecie kolskim. Zwycięzcy zakwalifikowali się także do wojewódzkiego etapu Konkursu. Zaszczytne drugie miejsce zajęło gospodarstwo z powiatu konińskiego. Komisja przyznała je Ilonie Michalak z Kuchar Borowych w gminie Rychwał. Listę laureatów zamknęli Agnieszka i Radosław Klimczak z miejscowości Rzechta, gm. Dobra, w powiecie tureckim. Regionalna Komisja Konkursowa postanowiła też przyznać dodatkowe wyróżnienie dla Barbary i Jacka Kaczorowskich z Babiaka w powiecie kolskim za stosowanie rozwiązań organizacyjnych, technicznych i technologicznych wpływających na bezpieczeństwo osób pracujących i przebywających w gospodarstwie rolnym” – poinformował członek komisji konkursowej – naczelnik Julia Stolarska ze Starostwa Powiatowego w Koninie.

Organizatorzy Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne zapewnili nagrody dla wszystkich jego uczestników. Jednym z fundatorów był również Powiat Koniński. Nagrody dla laureatki drugiego miejsca oraz wyróżnionych rolników z naszego powiatu wręczyli starosta koniński Stanisław Bielik oraz naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Julia Stolarska.

Starosta przyznał również dwa wyróżnienia w konkursie „Bitwa Regionów”. Za przygotowanie i zaprezentowanie tradycyjnej potrawy regionalnej otrzymały je Koła Gospodyń Wiejskich w Sławsku i w Królikowie. Zmagania kulinarne wygrało KGW w Starych Grądach, drugie miejsce zajęło KGW w Posadzie, a trzecie KGW Wsi Kraśnica.
Nagrody, odznaczenia i najlepsze potrawy regionalne
Nagrody, odznaczenia i najlepsze potrawy regionalne
Nagrody, odznaczenia i najlepsze potrawy regionalne
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting