Skocz do zawartości

Aktualności

Aktualności

Kulinarny sukces uczniów z Żychlina

Młodzież z technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSEU w Żychlinie kolejny raz udowodniła, że liczy się na ogólnopolskiej scenie kulinarnej.

Uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju spotkali się 14-15 listopada w Krakowie, by spróbować swoich sił w I Teście Kulinarnym zorganizowanym przez sieć hurtowni MAKRO. Szkołę w Żychlinie reprezentowali Wiktoria Wojtaś i Damian Durski, którzy dostali się do zmagań finałowych bez eliminacji jako zwycięzcy pierwszej edycji konkursu „Wyzwanie Makro Chefs”.

Podczas dwudniowego wydarzenia młodzi kucharze musieli poradzić sobie z wieloma zadaniami sprawdzającymi zarówno ich wiedzę, jak i umiejętności. Siedemnaście dwuosobowych drużyn z całej Polski wykazywało się znajomością historii kuchni polskiej, technik pracy z czekoladą, filetowania ryby czy sposobów obróbki drobiu.

Duet z Żychlina uplasował się na wysokim, piątym miejscu. Uczniowie otrzymali wyróżnienia od firm Callebaut i Unilever. Dodatkowo, nauczycielka i opiekunka zdolnego duetu – Katarzyna Hryciuk – wygrała konkurs fotograficzny-instagramowy, gdzie zadaniem było pokazanie na zdjęciu jak najwięcej kulinarnych doznań i emocji z kolacji, na którą zostały zaproszone wszystkie zespoły.
Kulinarny sukces uczniów z Żychlina
Kulinarny sukces uczniów z Żychlina
Kulinarny sukces uczniów z Żychlina
© 2020 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting