Skocz do zawartości

Luty

Strona główna

Polska żywność z paszportem smakuje lepiej!

Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Ma na celu przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności  i przeciwdziałanie jej fałszowaniu.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło początek prac nad paszportyzacją polskiej żywności. To element realizacji unijnej strategii „Od pola do stołu”. W tym projekcie chodzi przede wszystkim o to, aby konsument miał pełną wiedzę na temat kupowanego produktu spożywczego. Ta wiedza to informacje o kraju pochodzenia surowców, sposobie ich wytworzenia, sposobie utrzymywania zwierząt, z których mięsa dany produkt powstał. To działanie, które w swoich założeniach powinno pomóc konsumentowi w wyborze produktów, które kupuje. Konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na to co kupują, nie tylko pod kątem ceny, smaku, wielkości opakowania. Wiele osób, szczególnie młodych zwraca uwagę na ekologię, dobrostan zwierząt, ślad węglowy. Rozwija się również patriotyzm konsumencki, który skłania nabywców do kupowania produktów lokalnych. Beneficjentem projektu mają być również polscy rolnicy. Szczególnie tacy, którzy wybierają zrównoważone metody produkcji, ekologię czy też podwyższają ponad normatywne standardy oraz dobrostan utrzymywanych zwierząt.

Pełną informację o projekcie paszportyzacji polskiej żywności tutaj.


 
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting