dekorPIERNIKart – artystycznie dekorowali pierniki
Karolina Gwizdała z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie zwyciężyła w finale ogólnopolskiego konkursu na artystyczne dekorowanie pierników dekorPIERNIKart, który odbył się 23 listopada w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie.
Już po raz czwarty uzdolniona młodzież ze szkół gastronomicznych wzięła udział w prestiżowym konkursie na artystyczne dekorowanie pierników dekorPIERNIKart.
Na organizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie konkurs przyjechało siedem uczestniczek ze szkół w: Tarnowie, Opolu, Cieszynie, Gorzowie Wielkopolskim i Poznaniu. Tematem konkursu były "Kamieniczki w zimowej aurze".
Konkurs oceniany był przez profesjonalne Jury: przewodniczącą Agatę Kubacką - właścicielkę firmy Zdrofit - kreatorkę nowych połączeń smakowych, a także propagatorkę zdrowych słodkości; Darię Marszałek - właścicielkę artystycznej cukierni Cocoart's w Łodzi - kreatorkę sztuki cukierniczej, nauczycielkę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi; Katarzynę Gliniecką - nauczycielkę w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, artystyczną duszę, miłośniczkę artystycznego dekorowania tortów i pierników oraz Monikę Konieczny - laureatkę 2 edycji dekorPIERNIKart, złotą medalistkę ExpoSweet oraz złotą medalistkę Cake International/Birmingham.
Po burzliwych obradach jury postanowiło przyznać wyróżnienia dla:
Yevy Kovalchuk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
Weroniki Golonka z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych z Tarnowa
Aleksandry Rzepka z Zespołu Szkół Zawodowych z Opola.
Wyróżnienie specjalne za wyjątkową ekspozycje i przedstawienie tematu przyznano Gabrieli Piórkowskiej z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego.
Trzecie miejsce zajęła Milena Blaut z Zespołu Szkół Zawodowych w, drugie miejsce natomiast przypadło Martynie Podraza z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie.
W konkursie zwyciężyła Karolina Gwizdała z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie.
Pierwsze trzy miejsca otrzymały wyjątkowe nagrody: czeki o wartości 1000 zł na kursy cukiernicze od EXPO SWEET.
Sponsorem pozostałych nagród było Starostwo Powiatowe w Koninie, Wielkopolski Kurator Oświaty, firma Cheman oraz firma FoodColours.
Konkurs zorganizowany został przez Klub Młodego Restauratora działającego przy ZSEU w Żychlinie. Jak mówi pomysłodawczyni konkursu Katarzyna Hryciuk - „Już dziś uczniowie szykują się na kolejną edycję zmagań, która w temacie nawiązywać będzie do natury, a tematem przewodnim będą święta pachnące lasem".
Już po raz czwarty uzdolniona młodzież ze szkół gastronomicznych wzięła udział w prestiżowym konkursie na artystyczne dekorowanie pierników dekorPIERNIKart.
Na organizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie konkurs przyjechało siedem uczestniczek ze szkół w: Tarnowie, Opolu, Cieszynie, Gorzowie Wielkopolskim i Poznaniu. Tematem konkursu były "Kamieniczki w zimowej aurze".
Konkurs oceniany był przez profesjonalne Jury: przewodniczącą Agatę Kubacką - właścicielkę firmy Zdrofit - kreatorkę nowych połączeń smakowych, a także propagatorkę zdrowych słodkości; Darię Marszałek - właścicielkę artystycznej cukierni Cocoart's w Łodzi - kreatorkę sztuki cukierniczej, nauczycielkę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi; Katarzynę Gliniecką - nauczycielkę w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, artystyczną duszę, miłośniczkę artystycznego dekorowania tortów i pierników oraz Monikę Konieczny - laureatkę 2 edycji dekorPIERNIKart, złotą medalistkę ExpoSweet oraz złotą medalistkę Cake International/Birmingham.
Po burzliwych obradach jury postanowiło przyznać wyróżnienia dla:
Yevy Kovalchuk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania
Weroniki Golonka z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych z Tarnowa
Aleksandry Rzepka z Zespołu Szkół Zawodowych z Opola.
Wyróżnienie specjalne za wyjątkową ekspozycje i przedstawienie tematu przyznano Gabrieli Piórkowskiej z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego.
Trzecie miejsce zajęła Milena Blaut z Zespołu Szkół Zawodowych w, drugie miejsce natomiast przypadło Martynie Podraza z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie.
W konkursie zwyciężyła Karolina Gwizdała z Zespołu Szkół Eknomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie.
Pierwsze trzy miejsca otrzymały wyjątkowe nagrody: czeki o wartości 1000 zł na kursy cukiernicze od EXPO SWEET.
Sponsorem pozostałych nagród było Starostwo Powiatowe w Koninie, Wielkopolski Kurator Oświaty, firma Cheman oraz firma FoodColours.
Konkurs zorganizowany został przez Klub Młodego Restauratora działającego przy ZSEU w Żychlinie. Jak mówi pomysłodawczyni konkursu Katarzyna Hryciuk - „Już dziś uczniowie szykują się na kolejną edycję zmagań, która w temacie nawiązywać będzie do natury, a tematem przewodnim będą święta pachnące lasem".