Skocz do zawartości

Kwiecień

Strona główna

Gastronomiczne sukcesy i wyzwania uczniów z ZSEU w Żychlinie

Uczniowie klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie wielokrotnie stawali już na podium konkursów gastronomicznych. I tym razem w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Sztuka mięsa 2. zajęli drugie miejsce.

Siedmioosobowa ekipa z klas gastronomicznych miała za zadanie przygotować dania z wieprzowiny. Przystawka to pierogi z szarpaną wieprzową łopatką, gotowaną 10 h, sosem daktylowo-kawowym, marynowaną cebulką, oliwą ziołową i sianem z warzyw. Danie główne to tradycyjne żeberka w sosie miodowo-cebulowym, z puree selerowo chrzanowym, sosem malinowo-śliwkowym oraz kulką ziemniaczano-serową oraz burak karmelizowany.

Jury pod przewodnictwem Chefa Łukasza Konika przyznało ZSEU w Żychlinie 2 miejsce. Szkoła otrzymała voucher na kwotę 3500 zł, który z pewnością pozwoli na fantastyczne gastro zakupy. Zosia Lewandowska (1 tż), Zuzia Malczyk (2tża), Amelka Rejniak (2tżb), Julka Pawlak (3 tż), Kuba Jacolik (3tż), Oliwia Marszalska (3tż) i Marta Mitulska (4tż) z pewnością stanowili świetny team, który zaprowadził ich na podium. Drużynę przygotowała Katarzyna Hryciuk.

Kiedy jedna ekipa gastronomiczna podbijała Warszawę, klasa 2 btż oraz uczniowie: Maria Łukasiewicz, Filip Kaczmarek, Krzysztof Jacolik i Jakub Jacolik pod opieką Moniki Niespodziańskiej przygotowywali owocowy pokaz na Charytatywny Bal Marzeń Fundacji „Podaj Dalej” im. dra Janaszka. Wspaniałe arbuzowe dekoracje wykonał nasz wielokrotnie nagradzany na konkursach carvingowych uczeń Bartek Michalak z klasy 5tżp. To kolejny rok, kiedy szkoła wspiera to fantastyczne wydarzenie, a uczniowie mogą pokazać swoje niezwykłe umiejętności.

Źródło: ZSEU w Żychlinie
Gastronomiczne sukcesy i wyzwania uczniów z ZSEU w Żychlinie
Gastronomiczne sukcesy i wyzwania uczniów z ZSEU w Żychlinie
Gastronomiczne sukcesy i wyzwania uczniów z ZSEU w Żychlinie
© 2023 Starostwo Powiatowe w Koninie – Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: WR Consulting