Kulturowe lato – konkursy dla rolników, młodzieży, KGW i nie tylko!
Trwają nabory do konkursów poświęconych tematyce dziedzictwa kulturowego jak i życia wsi. Zachęcamy do przesyłania zgłoszeń.
„Bitwa Regionów” – przedłużono termin nadsyłania zgłoszeń do 30 czerwca br.
Po roku przerwy spowodowanej pandemią, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, zaprasza do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Nadrzędnym celem inicjatywy jest ukazanie wielopłaszczyznowej działalności Kół Gospodyń Wiejskich w obszarach: społecznym, kulturalnym oraz edukacyjnym.
Więcej informacji: www.bitwaregionow.pl
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – zgłoszenia do 30 czerwca br.
To już dwudziesta, jubileuszowa edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Jego celem jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Więcej informacji: www.umww.pl
„Dziedzictwo kulturowe w wielkopolskiej zagrodzie” – zgłoszenia do 16 lipca br.
Konkurs jest organizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Jego celem jest przybliżenie mieszkańcom województwa wielkopolskiego sposobów kultywowania dziedzictwa kulturowego w codziennym życiu oraz wykorzystanie go do promocji obszarów wiejskich.
Konkurs jest skierowany do mieszkańców obszarów wiejskich: osób prowadzących gospodarstwa rolne, agroturystyczne, zagrody edukacyjne, osób prowadzących obiekty turystyki wiejskiej oraz mieszkańców obszarów wiejskich, których „zagrody” prezentują dziedzictwo kulturowe Wielkopolski.
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.
Więcej informacji: www.wodr.poznan.pl
„Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni” – zgłoszenia do 16 sierpnia br.
Konkurs dla kół gospodyń wiejskich „Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni” organizowany jest przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Głównym jego celem jest promocja regionalnych produktów i kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski, a także identyfikacja, zebranie i upowszechnienie przepisów dotyczących oryginalnych regionalnych produktów przygotowywanych tradycyjnie przez KGW.
Uczestnikami konkursu mogą zostać koła gospodyń wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, i których siedziby znajdują się na terenie województwa wielkopolskiego.
Więcej informacji: www.wodr.poznan.pl
„Świat się kręci wokół wsi” – zgłoszenia do 6 września br., do godz. 17.00.
Ten amatorski konkurs filmowy organizowany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i jest skierowany do młodych mieszkańców wsi, w wieku od 16 do 40 roku życia.
Organizatorzy czekają na filmowe opowieści o życiu na wsi, które staną się inspiracją dla innych młodych ludzi.
Najlepsze prace konkursowe zostaną wyróżnione i nagrodzone atrakcyjnymi nagrodami pieniężnymi.
Więcej informacji: www.gov.pl/web/rolnictwo
„Bitwa Regionów” – przedłużono termin nadsyłania zgłoszeń do 30 czerwca br.
Po roku przerwy spowodowanej pandemią, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, zaprasza do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Nadrzędnym celem inicjatywy jest ukazanie wielopłaszczyznowej działalności Kół Gospodyń Wiejskich w obszarach: społecznym, kulturalnym oraz edukacyjnym.
Więcej informacji: www.bitwaregionow.pl
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – zgłoszenia do 30 czerwca br.
To już dwudziesta, jubileuszowa edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Jego celem jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Więcej informacji: www.umww.pl
„Dziedzictwo kulturowe w wielkopolskiej zagrodzie” – zgłoszenia do 16 lipca br.
Konkurs jest organizowany przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Jego celem jest przybliżenie mieszkańcom województwa wielkopolskiego sposobów kultywowania dziedzictwa kulturowego w codziennym życiu oraz wykorzystanie go do promocji obszarów wiejskich.
Konkurs jest skierowany do mieszkańców obszarów wiejskich: osób prowadzących gospodarstwa rolne, agroturystyczne, zagrody edukacyjne, osób prowadzących obiekty turystyki wiejskiej oraz mieszkańców obszarów wiejskich, których „zagrody” prezentują dziedzictwo kulturowe Wielkopolski.
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.
Więcej informacji: www.wodr.poznan.pl
„Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni” – zgłoszenia do 16 sierpnia br.
Konkurs dla kół gospodyń wiejskich „Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni” organizowany jest przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Głównym jego celem jest promocja regionalnych produktów i kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski, a także identyfikacja, zebranie i upowszechnienie przepisów dotyczących oryginalnych regionalnych produktów przygotowywanych tradycyjnie przez KGW.
Uczestnikami konkursu mogą zostać koła gospodyń wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, i których siedziby znajdują się na terenie województwa wielkopolskiego.
Więcej informacji: www.wodr.poznan.pl
„Świat się kręci wokół wsi” – zgłoszenia do 6 września br., do godz. 17.00.
Ten amatorski konkurs filmowy organizowany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i jest skierowany do młodych mieszkańców wsi, w wieku od 16 do 40 roku życia.
Organizatorzy czekają na filmowe opowieści o życiu na wsi, które staną się inspiracją dla innych młodych ludzi.
Najlepsze prace konkursowe zostaną wyróżnione i nagrodzone atrakcyjnymi nagrodami pieniężnymi.
Więcej informacji: www.gov.pl/web/rolnictwo