Zapraszamy na forum rolnicze
18. Forum Rolnicze Powiatu Konińskiego odbędzie się 28 stycznia w Sławsku (gm. Rzgów). Będzie to pierwsze spotkanie z cyklu organizowanych co roku w całej Wielkopolsce.
Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 10.00 w sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Sławku, a jego organizatorami są: Wielkopolska Izba Rolnicza, Rada Powiatowa WIR w Koninie oraz Starostwo Powiatowe w Koninie.
W programie forum zostaną poruszone m.in. następujące tematy: aktualna sytuacja rynkowa, w tym zagrożenia wynikające z umowy handlowej UE-Mercosur, wielkopolski program zapobiegania suszy rolniczej, planowane nabory wniosków przez ARiMR w 2025 roku oraz zmiany w zasadach ubiegania się o dopłaty bezpośrednie, problematyka chorób zakaźnych i działań zapobiegawczych ze szczególnym uwzględnieniem ASF i BTV, obrót i stosowanie fumigantów, mechanizm warunkowości społecznej w gospodarstwie, instrumenty finansowania rolnictwa i ekonomika rolnictwa, omówienie bieżących spraw dotyczących funkcjonowania rolnictwa.
Do zaproponowanej tematyki mogą dochodzić kwestie lokalne, które wynikają ze specyfiki rolnictwa danego subregionu, produkcji czy też podmiotów, z którymi rolnicy współpracują.
Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 10.00 w sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Sławku, a jego organizatorami są: Wielkopolska Izba Rolnicza, Rada Powiatowa WIR w Koninie oraz Starostwo Powiatowe w Koninie.
W programie forum zostaną poruszone m.in. następujące tematy: aktualna sytuacja rynkowa, w tym zagrożenia wynikające z umowy handlowej UE-Mercosur, wielkopolski program zapobiegania suszy rolniczej, planowane nabory wniosków przez ARiMR w 2025 roku oraz zmiany w zasadach ubiegania się o dopłaty bezpośrednie, problematyka chorób zakaźnych i działań zapobiegawczych ze szczególnym uwzględnieniem ASF i BTV, obrót i stosowanie fumigantów, mechanizm warunkowości społecznej w gospodarstwie, instrumenty finansowania rolnictwa i ekonomika rolnictwa, omówienie bieżących spraw dotyczących funkcjonowania rolnictwa.
Do zaproponowanej tematyki mogą dochodzić kwestie lokalne, które wynikają ze specyfiki rolnictwa danego subregionu, produkcji czy też podmiotów, z którymi rolnicy współpracują.